IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка иска пълен контрол върху спасяването на фалирали банки

Гуверньорът Елвира Набиулина засилва все повече битката си с финансовата индустрия

22:03 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руската централна банка иска пълен контрол върху спасяването на фалирали кредитори в момент, в който засилва действията си върху финансовата индустрия, съобщава Bloomberg.

Вместо да кани външни инвеститори, за да извършват спасявания, финансирани от държавата, централната банка на Русия работи по проектозакон за създаването на фонд за спасение, рекапитализиране и продажба на фалирали банки на пазара, заяви гуверньорът на банката Елвира Набиулина по време на финансов конгрес в Санкт Петербург в четвъртък.

Съгласно предложените правила, които ще бъдат представени в парламента през есента, регулаторът ще контролира целия процес, каза тя.

„Централната банка на Русия е готова да поеме повече отговорност по резултатите от корекциите, действайки не само като основен източник на финансиране – както сега, но и като основен организатор на процеса“, каза Набиулина.

Гуверньорът ескалира битката си с банките, считани за лошо управлявани или слабо капитализирани, като част от кампанията си за ограничаване на съмнителните капиталови сделки и за подобряване практиките за кредитиране. След проучване на последните спасявания в Русия централната банка е открила, че корекциите са стрували повече от предварителните оценки, каза още гуверньорът.

Банките, избирани, за да помогнат на затруднени кредитори, невинаги инвестират в тях или развиват бизнеса им, а понякога дори добавят лоши активи към балансите им, каза Набиулина. Новите правила ще изискват фондът да не може да допуска финансовото здраве на банките да се влошава, каза тя.

Корекциите, които текат в момента, ще продължат, заяви заместник-гуверньорът Михаил Суков.

Регулаторът не планира да облекчи регулациите върху банковата индустрия сега, когато е открила „по-широки проблеми от очакваното“, каза Набиулина.

Централната банка ще следи операциите „в реално време“, вместо да разчита на по-късни доклади от банките, и ще използва резултатите от стрес тестове, за да дефинира индивидуални изисквания по капитала, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още