IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски икономисти: Коли, апартаменти и храни ще поскъпнат най-много през 2022 г.

Инфлацията ще достигне пика си през пролетта – дотогава пазарът трябва да има време да запълни дефицита и да увеличи производството, съветват експерти

17:00 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 2022 година в Русия най-много ще се повишат цените на недвижимите имоти, домакинските уреди, автомобилите и храните. Това прогнозират руски икономисти пред URA.RU.

Основната причина за покачването на цените в страната според ръководителя на отдела за държавно регулиране на икономиката в Руската академия за национално стопанство и публична администрация при президента на Руската федерация Владимир Климанов е високата глобална инфлация, възникнала поради пандемията на коронавирус.

По думите му поради затварянето на границите и преструктурирането на пазара на услуги се формира повишено търсене на стоки и това вдига цените на строителни материали, домакински уреди, автомобили. Заради проблеми с логистиката и повишението на цените на петрола и газа по-високите цени на металите засягат световната икономика.

Ръст на инфлацията

„Имаме доста силен вътрешен източник на инфлация – покачването на цените на недвижимите имоти. През 2020 г. въпреки кризата цените се повишиха с 10 процента. През 2021 г. вероятно ще излезе 20 процента“, посочи Василий Колташов, ръководител на Центъра за политически икономически изследвания и пресметна, че тази година очакванията са за ръст отново с 20 процента.

„Недвижимите имоти под наем ще растат още по-високо – увеличение от 30 процента може да се очаква на някои места в нашата необятна страна“, описа ситуацията на пазара на недвижими имоти в Русия той.

Икономистите очакват, че пикът на повишението на цените ще достигне пролетта на 2022 г.  –  дотогава пазарът трябва да има време да запълни дефицита и да увеличи производството.

Много от икономистите, интервюирани от URA.RU, обаче са на мнение, че не е реалистичен сценарият с толкова голямо ускорение на инфлацията.

Владимир Косой, президент на Центъра за икономическа инфраструктура, предполога, че само извънредно укрепване на рублата ще помогне за забавяне на инфлацията до 4%. Този сценарий обаче е напълно неприемлив предвид експортната ориентация на руската икономика.

Укрепване на рублата

„Ако погледнем данните за инфлацията в Съединените щати, тя достига нивото от 70-те години. Докато темпът на инфлация не бъде овладян в САЩ, в Европа, тоест в зоните на основните резервни валути, е нереалистично да се каже, че инфлацията ще влезе в посока, предвидена от предишните планове на Централната банка на Русия“, отбелязва Косой.

Василий Колташов също е съгласен, че е невъзможно да се постигне инфлация от 4% без укрепване на рублата. Според него сега курсът на руската валута е подценен и това го предпазва леко от резки спадове, но не го предпазва от глобална инфлация.

За да могат централните банки и правителствата да позволят (укрепване на рублата), те трябва да спрат да се страхуват от две неща. Първата е, че ситуацията няма да бъде дестабилизирана от нов рязък спад на цените на петрола. Вторият фактор се отнася до факта, че военнополитическият конфликт в Източна Европа трябва да бъде елиминиран.

„Пазарът се страхува от война заради своята несигурност, казва Колташов. – Думите на полските генерали за това колко лесно им е да стигнат до Минск и изявленията на президента на Украйна Владимир Зеленски за войната срещу Русия само изострят ситуацията. Москва трябва да разреши кризата в Източна Европа по такъв начин, че авторитетът ѝ в световната политика да расте, а чуждестранните инвеститори да разберат, че икономиката ще устои на политически конспирации и военна намеса.“

Според Колташов политиката много силно се намесва в икономиката и това според него е знак за нова икономическа ера.

Влияние на пандемията

„Друг непредвидим фактор е коронавирусът. Новият омикрон щам на коронавируса може да намали търсенето на стоки и преди всичко на петрол. Това ще доведе до отслабване на рублата", обяснява пред URA.RU Валерий Миронов, заместник-директор на „Центъра за развитие“ на Националния изследователски университет „Висше училище по икономика“.

Той се опасява, че при евентуално затваряне, намаляване на производството, спад на трафика при превозите, търсене на суровини на петрол, може да се очаква по-слаба рубла и то при условие, че е зима.

Миронов обаче е категоричен, че рублата вече е доста стабилна поради големия приток на валутни приходи в страната от износа на суровини. Спасяват я голямото търсене на газ през зимата, което компенсира спада на цените на петрола.

Икономистите посочват, че пазарът за доставки, който се развива бързо поради конкуренцията оказва силно влияние върху цените в Русия и по света. В бъдеще цената на услугите също може да се повиши поради недостига на работна ръка и поскъпването на транспорта, прогнозират те.

„Има дълъг инвестиционен цикъл с огромни вложения, който ще продължи година или две. Това е свързано е покачването на разходите за домакински уреди, автомобили. Това може да продължи и през тази година “, предупреди за промените, които могат да настъпят на пазара на автомобили, Валерий Миронов.

Икономистът смята, че процесът на забавяне на инфлацията до 4% ще се проточи две години. „Най-доброто, което може да се очаква през 2022 г. е намаляване на темпа на нарастване на цените до 6%. Инфлацията в Русия може да достигне желаните 4% едва през 2023 г.", смята той.

Прогнозните цени

Едва ли пандемията от коронавирус ще премине бързо, смятат икономисти. Новият омикрон щам сега предизвиква паника в световната общност. По-рано министрите на здравеопазването на страните от Г-7 го нарекоха най-сериозната заплаха за световната здравна система и човешкото здраве.

„Докато се чака нова вълна от коронавирус, цените на стоките, които са свързани с „нов начин на живот“, ще продължат да се покачват“, очаква Миронов. Той добави към тях строителни материали, които ще бъдат използвани за довършване на къщи в предградията, домакински уреди, компютърна и цифрова техника и автомобили. "Това са стоките, които ще ви позволят да се скриете у дома или в страната по време на пандемия", коментира експертът.

Той не изключи увеличение на цените на имотите и заради прогнозата, че хората с високи доходи ще купуват второ и трето жилище като инвестиционен актив.

Миронов смята, че глобалният недостиг на полупроводници може да пръдължи да влияе на пазара на автомобили. „Има дълъг инвестиционен цикъл, огромни инвестиции, които ще продължат две години. Това е свързано с покачването на разходите за домакински уреди, автомобили и може да продължи и тази година“, каза още икономистът.

Николай Новоселов, директор Развитие в индустриално-индустриалната компания Куоре, обаче е категоричен, че ръстът в цените на доставките ще има най-сериозно влияние върху цените не само в Русия, но и по света.

„Конкуренцията между услугите за доставка е максимална и в редица региони се превръща в ожесточена конкуренция“, са наблюденията на анализатора. Той прогнозира, че в бъдеще цената на тази услуга ще се увеличи не само поради конкуренция, недостиг на работна ръка, но и поради поскъпването на транспорта.

В същото време икономистите съветват потребителите да не се страхуват от рязко покачване на цените на храните.

„Цените на плодовете и зеленчуците може да се повишат в навечерието на сезона – миналогодишните наличности вече са на изчерпване, а нови все още не са се появили в складовете. Цената им ще достигне своя връх през пролетта“, предположи Колташов.

Миронов предполага, че пазарът ще вземе предвид поуките от тази година и ще увеличи производството на плодове и зеленчуци. „В селското стопанство има много технологии, които могат да бъдат въведени в експлоатация за всички продукти, включително генетично модифицирани, въпреки че те не се търсят “, отбеляза икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още