IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските банки отбелязват през 2017 г. рекорден ръст в продажбите на застраховки

Регулаторът не може да влияе на тарифите при доброволно застраховане

23:00 | 02.11.17 г.
<p>
	Пешеходец преминава покрай руската Централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пешеходец преминава покрай руската Централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Руските банки отбелязват през 2017 г. рекорден ръст в продажбите на продукти на застрахователни компании. По данни на руската Централна банка, комисионите на финансовите институции са формирали средно 35,5% от пазара при  20% през миналата година, съобщава „Известия“.

Става дума за застраховките, които най-често се продават на клиенти при оформяне на ипотеки или други скъпи кредити, когато лихвата при заем без застраховка може съществено да се увеличи.

При всички случаи банките печелят при продажбата на тези продукти, защото получават комисиона и се освобождават от риска за неизплащане на кредита, като го прехвърлят на застрахователя.

Въпросът за обвързването на кредитите със застраховките се обсъжда отдавна. През 2014 г. регулаторът заяви на банките, че са задължени при кредитиране да предлагат на клиентите заеми както със застраховка, така и без. Кредитната институция е задължена да информира потребителя за този избор. Банката освен това няма право да отказва кредит за същата сума и срок, ако клиентът не желае застраховка. На практика потребителите получават кредити с относително по-ниски лихви, само ако направят застраховка живот.

„Обикновено банките, които предлагат кредити с относително ниски лихви, например 12% годишно, заедно със заема предлагат и застраховка живот. Ако потребителят не желае да се застрахова, то стойността на кредита ще бъде значително по-висока“, пояснява представителят на компанията  „Алфастрахование“ Юрий Нехайчук.

По данни на Централната банка комисионите на банките може да достигнат от една четвърт до 83% от стойността на застраховката. Регулаторът по закон не може да влияе на тарифите при такъв вид доброволно застраховане. От Централната банка поясняват, че могат да влияят единствено на задължителните застраховки като гражданска отговорност. 

По данни на регулатора за първото полугодие на  2017 г. банките са получили от застрахователни комисиони 44 млрд. рубли (1,27 млрд. лв.).

Клиентите са принудени да доплащат за високите комисиони, коментира президентът на Асоциацията на животозастрахователите Александър Зарецкий. Той определя високия размер на комисионите като „ненормална ситуация“, която не може да бъде променена с регулаторни мерки. Дори регулаторът да успее да ограничи комисионите, банките пак ще намерят начин да натоварят клиентите със застраховките, смята той.

Според експерта 90% от застраховките живот се продават чрез банките като продукт, свързан с кредитите. Според него може да има подобрение на ситуацията, ако периодът, в който клиентът може да огледа и обмисли финансовия продукт, се удължи от пет на 14 дни.

При ръст на информираността на клиентите за стойността на застраховките броят на отказите от покупка ще нарасне. Застрахователите са недоволни от сегашната ситуация, но, според представители на пазара, те не са готови за промяна – за много от тях банките са основен канал за продажби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още