IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските банки се завърнаха успешно на облигационните пазари

Доверието в стабилността на Русия се засилва, посочват експерти

17:08 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руските банки се завърнаха успешно на облигационните пазари

Успешното пласиране на деноминираните в евро облигации от страна на две руски банки подхрани надеждите, че облекчаването на напрежението в Украйна ще позволи на повече руски компании да получат достъп до световните капиталови пазари, пише Financial Times.

"Сбербанк" – най-големият кредитор в Русия, продаде през миналата седмица облигации на стойност 1 млрд. евро, тествайки инвеститорския апетит за първи път, откакто Кремъл анексира Крим от Украйна. Тя бе бързо последвана от "Газпромбанк", която също пласира книжа на стойност 1 млрд. евро.

Сделките са сигнал за възвръщане на доверието към Русия, която издаде повече дълг през настоящия месец, отколкото през март, април и май взети заедно.

Общото емитиране на дълг спадна до едва 198 млн. долара през март, след като САЩ наложи санкции на Русия по повод кризата в Украйна. През този месец пък пласирания дълг след последната сделка на Газпромбанк достигна 2,1 млрд. долара.

По думите на експерта от Barclays Саймън Олереншоу, който работи по сделката на Сбербанк, търсенето е било огромно, като емисията се радвала на интереса на повече от 200 инвеститори.

"Има апетит за руски дълг... Пазарът изследва възможността за продължаване на деескалацията в Украйна, но ако новините се променят отново, това ще засегне и настроенията", посочи експертът.

Според анализаторите макар че първите облигации, издадени от началото на кризата, бяха в евро, с оглед на дългосрочните нужди на Русия един по-разумен вариант би било емитиране на номинирани в долари книжа.

Доходността по 5,5-годишните облигации на "Сбербанк" достигна 3,35 на сто, или по-малко от деноминираните в долари книжа на банката преди кризата в Украйна. 5-годишните книжа на "Газпромбанк" пък постигнаха доходност от 4 на сто.

По думите на Олереншоу и други руските банки ще прибегнат до облигационния пазар. Експертът обаче не очаква лавина от предлагания от руските корпорации, които изглеждат доста добре финансирани.

"Посетихме Лондон, Германия и Швейцария, и всички инвеститори ни казваха, че това е правилният път за Русия, да се включи отново в пазара", посочи Ник Дарант, ръководител на звеното за нововъзникващите пазари в BNP Paribas.

"Вторичната търговия с руския дълг бе силна, но новите дългови проблеми се превърнаха във входна точка за много инвеститори, тъй като те могат да инвестират по-високи суми", допълни той.

Напрежението в Украйна засили отлива на инвестиции, но скорошната деескалация на конфликта върна разходите по кредитиране в Русия към нивата от началото на годината.

Въпреки това за момента Кремъл не продава доларо- или евроденоминиран държавен дълг, като банкерите са на мнение, че тенденцията ще се запази в обозримото бъдеще.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още