IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските държавни банки държат над 60% от активите на сектора

Първите пет кредитни институции генерират основната печалба в сектора

18:43 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руските държавни банки държат над 60% от активите на банковия сектор в страната, съобщи „Известия“, като се позова на рейтинговата агенция „Експерт РА“. Първите пет кредитни институции управляват 64,5% от всички депозити на гражданите и генерират основната печалба в сектора.

Това може да се отрази негативно на конкуренцията, да лиши потребителите от избор и да влоши качеството на услугите, но същевременно намалява рисковете и улеснява контрола върху сектора, казват експерти. 

Първите пет банки отговарят за 60,7% от активите на сектора, 63% от капитала и 64,5% от вложенията, според анализа, базиран на отчетите на финансовите организации към 1 юли. Концентрацията в Русия е по-силна спрямо други страни. В САЩ петте най-големи банки държат 43% от активите, в ЕС — 32%, отбелязва Вячеслав Путиловский от рейтинговата агенция.

Руската централна банка заедно с Федералната антимонополна служба (ФАС) са анализирали конкуренцията на финансовия пазар в страната. Повечето сегменти, включително банковия, могат да бъдат описани като олигопол с конкурентно обкръжение, казват пред „Известия“ от Централната банка.

Олигопол е ситуацията на пазар, на който се съревновават съвсем малко компании — от 2 до 15. Обикновено участниците не се конкурират ценово, за да не се ощетяват помежду си.

В топ пет на руския банков сектор влизат изключително банки с държавна собственост: „Сбербанк“, ВТБ, „Газпромбанк“, „Росселхозбанк“ и „Национален клирингов център“. Те печелят повече от целия останал сектор и имат достъп до сравнително евтино финансиране, като обемът на капитала им позволява да кредитират най-големите кредитополучатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още