IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските власти увеличават заплахите за наказателно преследване на протестиращи

Въпреки натиска, поддръжници на Алексей Навални са насрочили нови демонстрации за следващата събота (30 януари)

15:41 | 25.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските власти засилват заплахите за наказателно преследване, след като десетки хиляди души излязоха на протест в подкрепа на арестувания опозиционер Алексей Навални през почивните дни, съобщава Bloomberg.

Полицията е задържала над 3500 души в 25 града в Русия, вкл. и 1500 души в столицата Москва, показват данни на мониторинговата група OVD-Info. Повечето от тях са освободени бързо.

Демонстрациите са най-големите от 2018 г. насам. Според различни оценки в Москва на улицата са излезли около 35 хил. души, което превръща протеста там в най-големия неразрешен в града.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков, отхвърли критиките на Европейския съюз (ЕС) и САЩ заради сблъсъците между протестиращите и полицията. Той твърди също така, че демонстрантите са били много по-малко.

Привържениците на Навални са насрочили нови протести за идната събота (30 януари).

Протести с различни мащаби имаше в повече от 60 града в Русия. Тези демонстрации са сериозно предизвикателство за Путин, който успя да прокара промени в Конституцията на страната през 2020 г., за да може да продължи да управлява до 2036 г. Той е на власт вече 21 години, но подкрепата му се стопи до рекордно ниско ниво през миналата година на фона на икономическия срив, предизвикан от пандемията.

Все още не е ясно дали Путин ще търси нов мандат до 2024 г.

Вълната от протести е тест и за опозицията. При предишни демонстрации антиправителствената активност досега затихваше, след като властите втвърдяваха подхода към протестиращите.

„Сегашните протести не са непосредствена заплаха за Кремъл, но в дългосрочен план са важни и могат да бъдат опасни заради нивото на осъзнаване“, коментира Леонид Волков, анализатор в независимата социологическа агенция Levada и съюзник на Навални.

Навални беше арестуван и затворен за минимум 30 дни при завръщането си в Русия от Германия, където се възстановяваше след отравяне с новичок. И той, и западните правителства обвиняват за отравянето службите за сигурност на Русия. Кремъл отрича да има участие.

Сред задържаните на протестите в негова подкрепа са говорителката му и някои от водещите активисти на неговата фондация.

В Москва, Санкт Петербург и Владивосток вътрешното министерство на Русия започна криминални производства за блокиране на пътища. В Москва шестима души са с повдигнати различни обвинения – от разрушаване на публична собственост до атака на официални лица, заради което ги грози затвор от 1 до 5 години.

Прокремълският депутат Андрей Климов обвини западните разузнавателни служби, че подкрепят демонстрантите. Държавните медии, които отразиха протеста, представят Навални като американски агент, както и неговите поддръжници.

Политическият консултант на Кремъл Сергей Марков определя протестите като успех на опозицията и на самия Алексей Навални, който той смята, че е безспорният лидер на антипутиновите сили.

Протестиращите, скандирайки „Путин е крадец!“, поискаха оставката на президента. Навални продължава да го предизвиква дори от затвора, след като видеото му за предполагаемия палат на руския президент на брега на Черно море реализира над 85 млн. гледания в YouTube. Кремъл отрича всички обвинения във видеото.

Навални е застрашен от присъда от 3,5 г., а изслушването му е насрочено за 2 февруари. Обвинението е, че е нарушил изпитателния срок на условната си присъда заради лечението му в Германия. Потенциални нови обвинения могат да му донесат до 10-годишна присъда. Официални лица, близки до Кремъл, казват, че този път Путин е решен да го държи затворен.

Масовите протести рискуват да доведат до още по-голяма изолация на Русия, след като в САЩ Джо Байдън пое руля. ЕС се очаква да разшири санкциите срещу представители на руските власти и корпоративни среди заради задържането на Навални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
В тази огромна страна държавното управление си е предизвикателство и то за малцина. Все пак голямата отговорност пред толкова много хора води до дисциплина у управляващите. Или поне така изглежда. Въпреки това е нужна конструктивна и адекватна опозиция, която да посочва слабите и наболели места в плана и управлението на Расия. Дали това е технически реалистично и дали ще съумее другаря Путин да даде път на нещо такова, предстои да видим в обозримо бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Споко ве,само по 1 статия за предателство спрямо РФ,Навални трябваше да получи "вишка". Т.е. много вишки.И помилване на доживотна каторга зад Севрният полярен кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още