Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Руските вносители на вино рязко увеличиха сделките през юни

Дистрибуторите се запасяват в очакване на лоша реколта и ръст на долара

Руските вносители на вино рязко увеличиха сделките през юни

Снимка: Pixabay

Вносът на вино в Русия през юни расте с 25% в сравнение с май и достига почти 22 млн. л. От началото на годината импортът не е показвал такъв съществен ръст, съобщава „Известия“.

Доставчиците очакват увеличение на цените, след като в много региони по света има голяма несигурност около очакваната реколта.

25-процентният ръст на вноса на вино през юни е отбелязан от митниците. Става въпрос за традиционната напитка, а не за пенливите вина.

Още по темата

В предходните месеци не е имало толкова силни колебания. През май вносът е нараснал с 18% в сравнение с април, а месец по-рано доставките са намалели с 23%.

През първата половина на 2017 г. обемът на доставките на вино се е увеличил с 34% спрямо същия период на предходната година и е достигнал 100,2 млн. л.

На виното се падат малко над 30% от внесените на руския пазар напитки. Основните доставчици са Испания, Италия, Франция и Грузия. На второ място е бирата с дял около 20%.

Ръстът на обемите при доставките на вино е свързан основно със ситуацията на валутния пазар, смята президентът на „Ладога Дистрибюшен“ Вениамин Грабар. По думите му различни природни катаклизми създават голяма несигурност в традиционни региони и това се отразява на цената на готовата продукция. Затова вносителите се страхуват от възможно повишение на цените.

Юнският ръст на доставките е най-значителен от началото на 2017 г., отбелязва шефът на Центъра за изследвания на федералния и регионалния пазар на алкохол Вадим Дробиз. Според него вносителите реагират и на прогнозата на министъра на икономическото развитие Максим Орешкин за възможен ръст на долара в края на 2017 г.

Според него от август 2016 г. в Русия се наблюдава  оживление при потреблението на вносно вино, а потребителите след кризата се завръщат към напитките, които предпочитат.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Герхард Шрьодер: Крим е изконно руска територия