IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Курц: Допълнителните данъци ще изгонят чуждестранните инвеститори от Румъния

Австрийският канцлер е на посещение в северната ни съседка преди старта на председателството ѝ на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари

23:00 | 21.12.18 г.
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Австрийският канцлер Себастиан Курц намекна, че чуждестранните компании може да се изтеглят от Румъния, след като правителството разкри изненадващ план за налагане на допълнителни данъци върху банките, енергийните и телекомуникационните компании. 

Курц е на посещение в Румъния преди страната да поеме ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари.

Той каза, че австрийските компании "може да си вземат нещата и да си тръгнат", като добави, че мерките може да доведат до загуба на работни места и увеличаване на цените, както и да отблъснат инвеститорите.

Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович представи във вторник мерки, целящи да намалят бюджетния дефицит, който рискува да превиши ограничението на ЕС от 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Букурещската фондова борса стигна до най-ниското си ниво за последните десет години, след като бяха обявени мерките, а акциите на австрийската газова компания OMV спаднаха с 13 процента.

Той също така отправи критики към социалдемократическото правителство в Румъния във връзка със спорната съдебна реформа, която според опонентите ще подкопае усилията в борбата срещу корупцията на високо ниво.

Курц подчерта важността на правовата държава, като заяви, че е "важно, когато има негативно развитие, да реагираме и да се опитаме да поправим" грешката.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още