IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 10% от руснаците, кандидатствали за кредит през 2016 г., са получили заем

Подадените заявления са се увеличили с 36%

16:11 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Само 10% от руснаците, кандидатствали за кредит през 2016 г., са били одобрени от банките, съобщава руското издание „Известия“. Процентът одобрени заявки е намалял през годината, въпреки лавинообразния ръст на запитванията и облекчените изисквания за кредитополучателите.

Кредитните институции бавно се връщат към предкризисните нива на доверие от страна на гражданите и не бързат да отпускат заеми, твърдят експерти.

Делът на одобрените заявки за кредити за населението през миналата година намалява с два процентни пункта в сравнение по показателите за 2015 г., когато са били одобрени 12% от заявките, информира изданието, като се позовава на данни на Обединеното кредитно бюро (ОКБ).

В същото време в абсолютно изражение положителните отговори от банките на заявленията от потребители се увеличават с 22%, казва Александър Ахломов, директор развитие в ОКБ. 

Той обяснява намалението на одобрените заявки с дисбаланс между търсенето и предлагането и допълва, че подадените заявления са се увеличили с 36%.

През последните две години ибанките са затегнали изискванията към кредитополучателите заради икономическата криза в страната.

През 2017 г. не бива да се очаква значителен ръст на одобрените запитвания за заем, смята Ахломов.

Междувременно руският патриарх Кирил поиска от руската Дума да бъдат създадени банки за бедните, като се позова на практиката за микрофинансиране в Индия, информира „Известия“.

Той е поискал освен това да бъдат забранени сегашните небанкови фирми за микрокредити с аргумента за лихварство и аморални практики спрямо потребителите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още