IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите за Русия - разменната монета за СИРИЗА

Новото гръцко правителство може да се опита да размени гласа си в подкрепа на санкциите срещу съгласие за намаляване на дълга

08:37 | 29.01.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Санкциите за Русия - разменната монета за СИРИЗА

Новата власт в Гърция влиза в опасен авантюризъм – управниците може да срещнат сериозни трудности при договарянето на евентуално отписване на дълговете си. Но във вторник, при един от първите ходове на външната си политика, воденото от СИРИЗА правителство се дистанцира от изявлението на Европейския съюз (ЕС), с което се призовава за допълнителни санкции срещу Русия заради нейната намеса в Украйна. Новият премиер Алексис Ципрас обясни още, че е изразил недоволството си по отношение на цялата процедура в телефонен разговор с върховния представител на Брюксел по външните работи Федерика Могерини и дори е подал жалба до мисията на ЕС в Атина.

Тъй като тези санкции могат да бъдат наложени само с единодушно съгласие на 28-те членове на ЕС, Гърция по същество заплашва да торпилира допълнителните санкции, пише в свой анализ Bloomberg.

Лидерите на крайнолявата СИРИЗА са проруски настроени. Алексис Ципрас повтаря руската теза, че "неонацисти" са част от правителството на Украйна (те не са, макар че някои от тях са членове на парламента, а неонацистки единици се бият на страната на Киев в източната част на Украйна). Той вече подчерта "стратегическото партньорство" на Гърция с Русия. И първото чуждестранно длъжностно лице, с което той се срещна като министър-председател, беше руският посланик Андрей Маслов.

Янис Варуфакис, гръцкият интелектуалец, който бе назначен за министър на финансите, не е приятел на руския президент Владимир Путин. Някога той е гласувал против предложението Атинският университет да награди руския лидер, но през март той написа в пост в блога си, че Брюксел трябва да "спре да се меси" в Украйна. Той обвини Запада в двойни стандарти по отношение на анексирането на Крим и описа Украйна като "бойно поле между руския индустриален неофеодализъм на Русия, амбициите на Държавния департамент на САЩ и неолибералните политики на Германия". В съответствие с настоящото решение, през септември миналата година шестимата членове на Европейския парламент от СИРИЗА гласуваха против ратифицирането на пакта за асоцииране на Украйна с ЕС.

В рамките на Европа заемането на такова решителна позиция срещу санкциите за Русия е изключително събитие. Досега дори източните европейски лидери, които недоволстваха от санкциите, с неохота все пак гласуваха за тях. Действията на Ципрас сега директно конфронтират Гърция с Германия и канцлера Ангела Меркел, която по подразбиране се превърна в главен западен преговарящ с Путин по украинската тема. Меркел вярва в нуждата за налагане на наказания за Русия заради нейната агресия. Възможно ли е СИРИЗА да не се интересува от това?

Ако Сириза наистина поеме курс на конфронтация с Германия, то така излага на риск главната си цел, заради която гърците я избраха – голямо отписване на публичния дълг. Това е много по-важно за гръцката икономика, отколкото всеки тласък, който страната може да получи от възобновяване на износа на плодове за Русия или приемане на повече руски туристи. Все пак без съгласието на Германия, най-големият кредитор на Гърция, никакво отписване не е възможно.

Най-вероятно СИРИЗА се опитва да договори трудна сделка с Германия, като демонстрира способността си да създаде хаос в европейското единство. Гръцкото правителство отправи своето официално възражение срещу становището за санкции от страна на Европейския съюз санкции не като принципен въпрос, а заради процедурни причини, като заяви, че не решението не е било консултирано, преди да бъде официално съобщено. Така Ципрас сигнализира, че Гърция иска да бъде взимана под внимание (и помогната финансово), преди да приеме "партийната линия".

За членовете на ЕС това едва ли е приемливо поведение. По-опитните от Ципрас политици разберат, че, за да получат нещо в рамките на блока, е по-добре да бъдат учтиви, а не шумни и нетърпеливи. Меркел показа особено раздразнение от тактиките за протяжни и трудни преговори (това е една от причините разговорите ѝ с Путин да не вървят добре). Смирението може да работи по-добре, особено след като германците вече разбират, че отписването на част от гръцкия дълг може би е по-добро решение от това да видят как Гърция напуска еврозоната. Така че по всяка вероятност СИРИЗА се опитва да размени гласа си в подкрепа на санкциите срещу намаляване на дълга, заключава Bloomberg. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 9 години
Същата политика към Русия, по подобие на СИРИЗА, води и управляващата партия в Унгария ФИДЕС на Виктор Орбан, която се счита също за антинеолиберална сила, бореща се като СИРИЗА срещу неолибералния капитализъм и неговата олигархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 9 години
Пълни глупости и измислици на investor, все стари ченгета, сега прехвърлили се под мишницата на КГБ и работят за Путитнова Русия и смесената руско-българска олигархия под ръководството на първия олигарх-Путин. Цалата българсдка преса повтаря етзи лъжи, защото се намира в ръцете на руско-български олигарси. Investot тук повтарят пропагандата на Путин ,че Ципрас нарекъл редовно избраното правителство на Украйна за фашистко и фашистка хунта спусната от вън. Това е най-голямата манипулация на путиновата пропаганда за бъркане главите на възрастните хора с промити мозъци при комунизма, не знаеш че в 21-ви век в Европа демокрацията е издигната за първи пиедестал и народите сами избират политиците си със своето съзнание и по това какви политици си избират личи нивото на демокрацията и демократично съзнание на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 9 години
Пълни глупости и измислици на ivestorq все стари ченгета, сега прехвърлили се под мишницата на КГБ и работят за Путитнова Русия и смесената руско-българсак олигархия под ръководството на първия олигарх-Путин. В какво се състои е коза Русия на СИРИЗА? Парите на Путин ли? Преди две седмици СИРИЗА отказа официално да ползва парите на Путинова Русия, защото знае, че те не са давани даром , а Путин с тях иска да закупи акции в енергетиката и най-важните отрасли на икономиката и да внася в страната олигархичния си политически модел и произвежда олигарси( както направи в България с Нефтохим и Овъргаз). Ако до сега Ципрас се обявяват против ембаргото срещу Русия, това го правят от тактична гледна точка. Те знаят, че реално ембарго не е имало, защото всички западни технологични компании за добив на нефт и газ продължават да са в Русия и добиват нефта и газта й( Русия няма свои технологии и разчита на западните компании). А наложеното визумно ембарго едва ли е ембарго. Гърция се обяви за участие в Южен поток, понеже го счита за полезен, какъвто е Север поток за Германия и западна Европа. САЩ не желаят построяване на Южен поток, понеже делят с Русия енергийните пазари на Европа и бият с камшик сателитите си като нас да го откажем. Южен поток е единствения мотив за коза Русия на СИРИЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
И що така?Да не би ЕЦБ като даваше заеми на Гърция, да е пълнила влакови композиции?Една транзакция на компютърчето и готово!Ейййй, кога най-после на високо ниво ще се появят смелчаци и да развенчеят тия митове, че някой давал пари!Е как цял свят роб стана на цифричките, бе, ммстара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
остани само с княз. Щото цар е горната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
Едно време цар Борис I умело ползвал съперничеството между Константинопол и Рим и си извоювал много отстъпки включително и титлата цар /княз/. Това всичко с дипломатически ходове. Останал е в историята като умел дипломат.Не знам но явно и сега има хора които ползват добре наученото по история. Дали и гърците няма да имат цар Алексис Ципрас? Ще е напъно заслужено ако успее да се възползва от противоречията Европа - Русия и отбие плащането на 100-200 милаярда от дълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Ще се окаже , че в една даже малка страна щом има политици готови да защищават с риск за себе си националните интереси на страната си , те получават подкрепата на мнозинството на избирателите и държавата им ще преуспее! А у нас....., скоро няма да има нито политици , нито държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
тва е толкова нереалистично, че дори за виц не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Ами тъкмо сега ще ги видим дали са такива майстори, каквито се мислят, може и да покажат заложби. Иначе и за слепия е ясно, че с упоменатите портокали и плажове ще си останат портокално-плажна държава, някой тр да им даде нещо по сериозно да развиват, в Европа този някой се казва "Германия_и_Франция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 9 години
е дългът им е отсрочен до 2040 г. - колко да им отсрочат още ? Да не вземат с мрънкането си да амбицират кредиторите им за другия сценарии те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още