Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

САЩ ще имат постоянно военно присъствие в Полша

Те ще разположат още 1000 военни в страната

САЩ ще имат постоянно военно присъствие в Полша

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

САЩ ще установят постоянно военно присъствие в Полша с разполагането на още около 1000 американски военни там, съобщи полското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Полша засилва двустранните си отношения в областта на отбраната с партньора си в НАТО, тъй като се опасява от все по-агресивното поведение на Русия на изток, откакто Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г.

На 12 юни м. г. американският президент Доналд Тръмп се съгласи в присъствието на полския президент Анджей Дуда в Белия дом да изпрати още 1000 военни в съюзната страна от НАТО.

Но преговорите по подробностите къде да бъдат разположени военните и колко ще плати Полша се проточиха две години.

„Направихме го, финализирахме преговорите по военното сътрудничество“, заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак в комюнике.

Още по темата
В момента Полша приема контингент от над 4000 американски военни. Сега според комюникето постоянното присъствие ще достига най-малко 5500 военни и вероятно ще струва повече на Полша.

Сделката включва развитието на експертиза за полските сили в областта на разузнаването и командването с възможност повече американски сили да пристигнат в Полша в случай на повишена заплаха, уточнява министерството на отбраната в комюникето.

Финансовите подробности по новата сделка не се разкриват.

В сряда американската армия разшири планове да изтегли около 12 хил. военни от Германия и съобщи, че част от тях може да бъдат преместени в Полша или балтийските страни.

От петъчното съобщение не става ясно откъде ще дойдат допълнителните 1000 военни и дали някои от тях ще бъдат предислоцирани от Германия. Полското министерство на отбраната не е отговорило на молба на Ройтерс за коментар, както и американското посолство.

Американски официални представители заявиха, че споразуменията с Полша и решението за изтегляне на част от американските военни от Германия са отделни въпроси.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
България е сред страните в ЦИЕ с очакван по-голям ръст на застрахователния пазар