IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ затягат примката около обкръжението на Путин

Съдебните органи проверяват трансакциите, с които компанията на милиардера Генадий Тимченко Gunvor е препродавала руски петрол

10:49 | 06.11.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Генадий Тимченко. Снимка: Ройтерс</em></p>

Генадий Тимченко. Снимка: Ройтерс

Американските съдебни власти стартират разследване срещу един от приближените на руския президент Владимир Путин по обвинение в пране на пари. Това споделят пред Wall Street Journal лица, запознати със случващото се. Напрежението за богатите поддръжници на държавния глава може да ескалира, отбелязва изданието.

Прокуратурата на Източната област на Ню Йорк, с помощта на Министерството на правосъдието, проверява дали Генадий Тимченко е прехвърлял парични средства, свързани с корупционни сделки в Русия, през американската финансова система.

Прокурорите разследват трансакциите, с които базираната в Женева и съоснована от Тимченко компания Gunvor Group е купувала петрол от руския енергиен гигант "Роснефт" и след това го е препродавала на трети страни. През последните месеци разследващите органи са изискали информация за цените, по които са били сключвани сделките, разкриват анонимните лица.

Трансакциите предхождат финансовите санкции, наложени от САЩ срещу Тимченко и други приближени на Путин през март заради руската интервенция в Украйна. Но паричните трансфери, свързани с трансакциите, могат да представляват незаконно изпиране на пари, ако се докаже, че парите произхождат от незаконни дейности, каквито например са неправомерни продажби на държавни активи, какъвто е петролът.

От Gunvor обясняват, че не са уведомявани, че срещу тях се води разследване и не могат да коментират нищо относно Тимченко, който продаде дела си във фирмата, преди да бъдат наложени американските санкции. Gunvor, която е една от най-големите компании в света, търгуващи със суровини, не е купувала петрол от "Роснефт" вече повече от две години. От ръководството й отричат обвиненията за предполагаеми злоупотреби с офертите на "Роснефт".

Според запознатите лица ходът е част от инициатива „Възстановяване на активи на клептокрацията“ (Kleptocracy Asset Recovery Initiative), която цели да не позволява влагането в САЩ на придобити с корупция пари и да ги върне на пострадалите страни. Инициативата, стартирана през 2010 г., вече атакува официални лица в Африка и Близкия изток по подозрения в корупция. Но изглежда, че това ще бъде първото разследване, намесващо Русия, след като връзките й със Запада се влошиха заради кризата в Украйна.

Освен това разследването има за цел да провери дали част от личното богатство на Владимир Путин не е придобито по незаконен начин. Американските власти твърдяха, че държавният глава има инвестиции в Gunvor.

„Не сме запознати с подобно разследване“, коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той отхвърля твърденията за каквито и да било финансови или бизнес връзки, включително и тези за инвестициите в Gunvor, между Путин и Тимченко и ги определя като „абсурдни“.

Путин потвърждава, че познава Тимченко от ранните години на 90-те, но отрича да е имал роля в неговите бизнес успехи. От своя страна милиардерът отдавна омаловажава връзката си с президента и категорично отрича, че се е възползвал от нея.

Тимченко бързо се приспособи към капитализма и до началните години на 2000 г. той се превърна в успешен търговец на руски петрол. Богатството му скочи до небесата, когато Путин се изкачи по етажите на властта.

До 2008 г. Gunvor вече доставяше 16 пъти повече руски суров петрол в сравнение 2002 г. Компанията се превърна в четвъртия по големина независим търговец след Glencore International, Vitol Group и Trafigura Beheer. За първото полугодие на 2014 г. приходите на Gunvor възлизат на 54 млрд. долара.

Руските опозиционни лидери обвиняват Тимченко, че използва близките си отношения с Путин, за да купува руски петрол и газ на преференциални цени. Говорителят на Gunvor Сет Пиетрас коментира, че всички дейности на компанията „са в унисон с международните стандарти за финансов криминален риск, измежду които мерките против изпиране на пари, икономическите санкции, мерките против финансиране на тероризма, както и тези, насочени срещу корупцията и даването на подкупи“. Той казва, че компанията е открита спрямо американските власти и ще предостави всякаква документация.

Списание Forbes оценява личното богатство на Генадий Тимченко на повече от 13 млрд. долара. Чрез друго дружество – базираната в Люксембург Volga Group, той контролира пристанища, жп гари и два луксозни хотела във Франция.

Повдиганего на обвинения за пране на пари ще позволи на САЩ да изискат от Интерпол издаването на червена бюлетина, с която Тимченко да бъде обект на издирване, да може да бъде арестуван и екстрадиран от редица страни. През август пред руската новинарска агенция ТАСС самият Тимченко каза, че се страхува да пътува много из Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 16 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Понякога наистина изпитвам културен шок в този сайт!!! Наистина вече няма никакво съмнение, че на България й се полага пожарникар-мутра за премиер, адвокат за икономически министър, пияница-*** за културен министър и жужащата мушица Жужко за президент! Закономерно заключение, като изходим от факта колко плюсове си събрал с майтапа за паралела между русофилите в България и Украйна! Хахахахахаха....!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха! Нема лошо, нека възтържествува правосъдието! Докато обаче душиме на Путин под дюшека, същото ЦРУ изгради Ислямска държава с редовна армия, обучена и въоръжена до зъби, която се финансира от продажбите на иракски и либийски нефт, а другата ръка на чичо Сам - Пентагонът троши милиарди да воюва срещу същата Ислямска държава! Ооообаче там не е много полезно за публиката да се заглежда много-много и затова безмилостната американска правораздавателна система се занимава с по-важни дела - партенките на Путин... хехе! Нека бльомовете да виждат сламката в окото на Русия и да дъвчат евтини дъвки, те и без това нямат акъл да видят гредата в окото на Шефа! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Те пък все едно хората в Украйна си бяха добре. Извън спонсорираните от Русия региони живееха едвам за прехраната и за топлото през зимата без никаква алтернатива за каквато и да било промяна.Жалко само затова че раздробиха страната на парчета. И техните русофили (както и нашите) никога не са били с друга национална принадлежност освен руска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 9
dakl
преди 9 години
САЩ водят ариергардни боеве. Значи положението не е розово и съвсем скоро ще започнат открито да търсят начини за възстановяване на изгорените мостове. Жалко за Украйна, отиде си за едното нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 13
Internet
преди 9 години
***-аджийте са на долари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
Klakson
преди 9 години
Другаря Обама да не е бутнал масло?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
хахаха :) оо колко си *** :))) оо колко мега си *** :)) Рубата пропада драги:)) утре като си обмениш копейките и за кафенце няма да имаш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 13
Internet
преди 9 години
***-аджийските надничари нямат почивен денТака е, надникът е единствената надежда за хлебецаХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 14
Internet
преди 9 години
***-аджийските надничари нямат почивен денТака е, надникът е единствената надежда за хлебецаХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 17
Internet
преди 9 години
върви, върви рублата пада, смешници - надничарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още