IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Белград заради нова блокада на столицата

Недоволните граждани дори са успели за кратко да проникнат в сградата на парламента

10:11 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: БГНЕС/EPA/KOCA SULEJMANOVIC</em></p>

Снимки: БГНЕС/EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Хиляди протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в сръбската столица Белград, след като президентът Александър Вучич обяви, че градът ще бъде блокиран през уикенда заради новия пик на коронавирусните инфекции.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне замерящите я с камъни протестиращи, които дори успяха да влязат в сградата на парламента, съобщава Bloomberg, позовавайки се на местни медии.  

Сърбия с население от 7 млн. души, отмени една от най-строгите блокади в Европа през май, след като ограниченията в движението на хора намали броя заразени с COVID-19. Но с облекчаването на мерките се появи и нов пик на заразата, която заплашва да претовари здравната система в страната, предупреди Вучич.

„Ситуацията в Белград е притеснителна“, посочи президентът по време на пресконференция, излъчена по телевизията.

Протестиращи се събраха пред парламента малко след изказването на Вучич, настоявайки за неговата оставка. Управляващата Сръбска прогресивна партия на държавния глава спечели мнозинство в парламента миналия месец, като се очаква новото правителство да е формирано до 25 август.

По думите на държавния глава страната  ще строи нова болница с 800 до 1000 легла за отговаряне на нуждите на страната. Той също така предупреди, че новият коронавирус може да се задържи до зимата, когато ще съвпадне със сезонните грипове

„Ще сме изправени пред трудна есен с коронавируса“, каза той. „Няма да има ваксина дотогава“, посочи още Вучич.

Освен Белград, още четири града са силно засегнати от коронавируса. Във вторник в страната има 13 нови смъртни случая – най-високият брой от началото на епидемията в страната. Общо с COVID-19 са починали 330 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още