IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток-2" може да препъне новата германска коалиция

Европа може да се изправи пред "животозастрашаваща" енергийна криза, предупреждават САЩ

08:30 | 27.10.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Енергийната криза в Европа и продължаващият конфликт около газопровода „Северен поток-2“ в Балтийско море заплашват да се превърнат в тежест за бъдещата коалиция „светофар“ в Германия (червени, жълти и зелени – бел. прев.). Докато социалдемократите гледат на газопровода като на изход от затрудненото снабдяване, Зелените подновяват критиките си.

„Винаги чуваме от Ангела Меркел, че Русия е надежден партньор за доставка и че спазва всички договори“, каза вицепрезидентът на Зелените Оливър Кришер в интервю за Handelsblatt. „Сега е време федералното правителство да поиска това и в Москва“.

Защото според Зелените Русия целенасочено оказва натиск върху ЕС. Държавната руска енергийна компания „Газпром“ „доставя значително по-малко природен газ за Западна Европа и Германия, за да осъществи своевременно пускането в експлоатация на „Северен поток 2“,“ казва Кришер, който преговаря за Зелените в работна група със SPD и FDP по сектор „Климат, енергия, трансформация“.

Още през миналата седмица съпредседателката на Зелените Аналена Бербок потвърди желанието на партията ѝ за отказ от "Северен поток 2". Смятаме, че е "грешно да създаваме друга зависимост".

В SPD политическото вълнение около газопровода се смята за неуместно. „Лицензът за експлоатация на „Северен поток 2“ не е политически въпрос, а по-скоро правен. Задачата на Федералната мрежова агенция е да вземе независимо решение в съответствие със закона “, казва Тимон Гремелс, говорител по енергийната политика на парламентарната група на SPD. Но правителство от типа "светофар", ако бъде сформирано през следващите седмици, няма да се отърве толкова лесно от дразнещата тема за газопровода.

Защото и САЩ не се отказват от критиките си. Амос Хохстейн, специален пратеник за глобалната енергийна сигурност в Държавния департамент на САЩ, призова на пресконференция Русия да използва съществуващите тръбопроводи към Европа за допълнителен износ на газ.

На фона на високите цени на газа в Европа Хохстейн предупреди, че континентът е изправен пред криза на доставките с „живозастрашаващи" последици, ако Европа бъде сполетена от особено тежка зима. Според САЩ Русия е единствената страна, която може да промени тази драматична ситуация в краткосрочен план.

САЩ са сред най-големите износители

Руснаците „могат да увеличат производството на газ, те трябва да го направят, те трябва да го направят бързо и трябва да използват съществуващите тръбопроводи за това“, предупреди Хохстейн. Правителството на САЩ не виждало начини да помогне на Европа да излезе от кризата с износа на газ.

САЩ вече са един от най-големите износители в света, подчерта Хохстейн. Но пазарът решавал за доставката на американски втечнен газ. Той не е бил в състояние да инструктира компаниите на кого да продават газа си, каза специалният пратеник. 

Руският президент Владимир Путин, от друга страна, наскоро подчерта, че Русия може значително да увеличи доставките на газ, ако Германия одобри пускането в експлоатация на спорния газопровод „Северен поток 2". „Доставката на газ може да започне на следващия ден“, обяви Путин през миналата седмица. 

САЩ обвиняват ръководителя в Кремъл, че оказва натиск върху Европа да форсира бързо новия газопровод в Балтийско море: „Ако Русия има газ за доставки през „Северен поток 2“, както твърди, това означава, че тя също има газ за доставки чрез украинския и други тръбопроводи“, посочи Хохстейн. За да спази върховенството на закона, ЕС не трябва да си позволява да бъде притискан да се откаже от регулаторните изисквания за „Северен поток 2“, предупреждава той.

Противниците на газопровода от години предупреждават, че Кремъл гледа на него като на геополитически проект. Целта е Украйна да бъде премахната от транзита на газ към Европа и по този начин да се отслаби властта в Киев. През юли германското правителство се споразумя с американците за декларация за „Северен поток 2“ и се ангажира с „ефективни мерки, включително санкции“, „ако Русия се опита да използва енергията като оръжие“.

На въпрос дали тази точка вече е достигната и дали Русия използва енергийните доставки като оръжие срещу Европа, Хохстейн отговори така: Сега сме „много близо“ до тази точка. Ако Русия задържа доставките на газ и доставя, само ако ЕС изпълни определени изисквания, трудно е да се твърди, че Москва не използва енергията като оръжие. Германия трябва да бъде внимателна, дори ако страната в момента е в „трудна фаза на политически преход".

Бъдещият германски кабинет ще трябва бързо да намери позиция. Прави ли са американците в преценката си, че Кремъл използва енергийните доставки като инструмент на външната политика? И ако е така, в което поне Зелените са убедени: трябва ли ЕС да отговори със санкции?

Сертификат още няма 

Газопроводът от Брюксел заплашва да окаже допълнителни усложнения. За Европейската комисия „Северен поток 2“ „не е в общия европейски интерес“. Целта на ЕК е газопроводът да се експлоатира по „прозрачен, недискриминационен начин“ и в съответствие с „международното и европейското енергийно право“. Според тълкуването на Брюксел това включва и гарантирането, че доставчикът и операторът на тръбопровода не трябва да са една и съща компания. В конкретния случай това може да означава, че Газпром ще трябва да се раздели с опериращата компания Nord Stream 2 AG.

Строителството на газопровода е завършено. Тръбите, които могат да доставят до 55 милиарда кубически метра природен газ от Русия до Германия годишно, вече се пълнят с газ. Но сертифицирането на опериращата компания Nord Stream 2 AG от Федералната мрежова агенция все още липсва.

Междувременно операторите на „Северен поток 2“ направиха важна стъпка към тази цел. Федералното министерство на икономиката съобщи във вторник, че анализ е стигнал до заключението, че „издаването на сертификат не застрашава сигурността на доставките на газ за Федерална република Германия и Европейския съюз“. Федералната мрежова агенция сега ще трябва да продължи с процеса на сертифициране.

Базираният в Бон орган трябва да вземе решение до 8 януари. След това идва ред на Европейската комисия, която има два месеца, за да даде своето становище и може да удължи този срок с още два месеца. Преди март „Северен поток 2“ няма да бъде „опция“, каза Хохстейн. Русия трябва да се подчини на тази реалност и да влезе в дискусия за това как „доколкото е възможно, газ може да бъде доставен в Европа през тази зима“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
Още една тема която предъвква същите твърдения.Русия целенасочено оказва натиск върху ЕС. Държавната руска енергийна компания Газпром доставя значително по-малко природен газ за Западна Европа и Германия, за да осъществи своевременно пускането в експлоатация на Северен поток 2 казва Кришер. Значи САЩ и Катар активно подкрепят Русия и са за пускането на СП2 като въобще не доставят газ за Европа. Не слушайте какво ви говори Хохщайн, а гледайте какво прави САЩ."Според САЩ Русия е единствената страна, която може да промени тази драматична ситуация в краткосрочен план." До там ли я докараха? Щом е така няма какво да се напъват да утежняват ситуацията /съд, глоби, забавени сертификации/, ами да организират една среща и да опитат да се договорят. Вместо това ние сега ще откажем, ще осъдим, ще критикуваме, ще заплашим и на края ще стоим на студено. На края черешката на тортата: "Целта е Украйна да бъде премахната от транзита на газ към Европа и по този начин да се отслаби властта в Киев." Винаги съм се чудил защо Газпром не продава газ на границата с Украйна на желаещите. Така европейските компании ще си договарят танзита през Украйна и през украинската газопреносна мрежа ще тече "европейска газ". На скоро получих просветление.Гледах видео с украйнки енергиен експерт Валентин Землянский в което той казва: От 2014 година когато сключват десетгодишен договор за транзит включват и клауза Нефтогаз да бъде агент на Газпром и от негово име да сключва договори да доставка на газ с транзит през Украйна с европейски компании. Тоест украинската газова компания е с развързани ръце сама да си реши проблемите. Могат да предложат договори на всички големи потребители по трасето през Украйна в Европа да сключат договори. Например имали са 7 години да се разберат с унгарците и да договорят дългосрочен транзит, а не да плачат и да се сърдят защо транзита ги заобикаля. Явно има хора за които е по-изгодно да създадат газова компания в Швейцария която да купува газ от Газпром и да го препродава в Украйна добавяки в цената "транзита" до Швейцария и обратно вместо да потърсят сериозни клиенти в Европа. Могат дори на политическо ниво да ПОМОЛЯТ /не да настояват и да тролят/ европейските лидери да окажат съдействие при сключването на ползотворни за тях договори. Мога да си представя и следното Нефтогаз активно търси клиенти/каквото е нормалното поведение/, а европейските газови компании отказват да сключат договори. Ако случая е такъв кой цели премахването на Украйна от транзита? Интересно защо тази информация се премълчава? Не вярвам Землянский да е единственият човек който я знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
А кво става с терминала за втечнен газ дето Меркел обеща на САЩ да построи срещу оттеглянето на санкциите за европейски компании участващи в СП2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ми да разтоварят зъбите от самолетоносачите, да натоварят газ и да карат у Европа, за да спасяват животи, а не да раздават акъл на Русия кво да прави. Или да карат зъбите у Русия да я уплашат . . . Иначе влизат у твоя отбор на майсторите на художественото слово, демек - безполезните плямпачи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
слабо известен факт е , че за да се изнася към някой терминал за втечнен газ от хамерика , трябва да имаш ратифицирано разрешение от една специална комисия в долната камара на сената им . втечненият газ , и разработената инфраструктура за експлоатацията му се смята за силно технологическо и стратегиеско предимство , то е такова по принцип , и затова подлежи на контрол ... та заигравката с това "къде ги хамериканците с втечненият им газ ... ?!" е изпълнена с огромна доза елементаризъм . втененият газ и технологията зад него в огромната си част се контролира от хамерикански компании , хубаво-лошо не мога да преценя доколко в коя категория е . но фактите са , който има така инфраструктура на територията и я е интегрирал в промишлеността си , просперира добре , дори и истинската нигерия на фонът на северна нигерия . щото има зад гърбът си 10 въоръжени до зъби самолетоносача ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Дал съм пример с Роснефтгаз, която е "кухата" фирма собственик на контролните дялове в Роснефт и Газпром. Толкова годинине му се е изплъзнал от контрол и докато е жив няма да стане. Явно иска да бетонира газпром с дългосрочни договори и тръбопроводи, защото и той а и ние знаем че след него предстои пълно и този път безвъзвратно разкостване на апетитната държавна собственост. Капитализмът не прощава, русия няма да е изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
deaf
преди 2 години
Може би защото Путин се страхува тази "куха" фирма да не го завлече по някакъв начин,тоест да се изплъзне от контрола му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
А какво трябва да направят американските фирми? Да започнат доставки, кремъл да удави спотовият пазар с газ и да смъкне цените до 60$, за да убие всякаква конкуренция. Този филм го гледаха съвсем скоро, през 2020 година. Единственото което казват САЩ е, че европейското законодателство трябва да се спазва, докато руснаците(всъчност един руснак, но няма да споменавам името му) не желае да се съобразява с него. Посочете ми една причина да не се регистрира куха фирма през която да се извършват доставките, а трябва да е газпром или негово дъщерно дружество. Още повече, че собствеността в Роснефт и Газпром руската държава осъществява чрес Роснефтгаз. Това е компания с 10(десет) човека персонал, която не публикува финансови отчети. Само че, хвaлипръцкото в кремъл е решил да докаже кой кара влака. Да продължава, но ще загуби и Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
deaf
преди 2 години
Когато САЩ наложат санкции на някоя държава,американските компании имат "избор":- спират да търгуват със санкционираната държава.- продължават да търгуват със санкционираната държава,но нямат право да търгуват на пазара в САЩ.Коя опция мислиш,че ще изберат американските компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
IQ96
преди 2 години
САЩ вече са един от най-големите износители в света, подчерта Хохстейн. Но пазарът решавал за доставката на американски втечнен газ. Той не е бил в състояние да инструктира компаниите на кого да продават газа си, каза специалният пратеник. НО може да "инструктира" Германия и Русия??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още