Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Северна Македония прави крачка напред към ЕС с голям енергиен проект

Скопие търси инвеститор, който да построи два соларни парка на мястото на стара въглищна централа, като стойността на проекта възлиза на 80 млн. евро

Северна Македония прави крачка напред към ЕС с голям енергиен проект

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) похвали Северна Македония за нейния проект за  трансформиране на голяма въглищна мина в два соларни парка, като планът е в съответствие с целите за намаляване на замърсяването с въглеродни емисии и борбата с климатичните промени, съобщава Euractiv.

Блокът приоритизира целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. до нула, но продължава да среща съпротива в лицето на някои страни, които са силно зависими от въглищата.

Енергийната общност, международна организация, създадена от ЕС и обхващаща девет амбициозни държави членки, има за цел да разшири енергийната политика на блока в  посока потенциалните нови членове. 

Още по темата

 „С този проект Северна Македония показва отличен пример за това как въглищните региони могат да бъдат рентабилно преобразувани, осигурявайки нови възможности за заетост на бивши работници от въглищната индустрия и задвижване на устойчивото регионално развитие“, заяви Дженез Копач, ръководител на Секретариата на Енергийната общност със седалище във Виена.

Правителството на Северна Македония започна търг, чрез който ще търси инвеститори за изграждането на два соларни парка с комбинирана мощност до 100 мегавата (MW) на мястото на въглищната мина край село Осломей в партньорство с държавната енергийна компания ESM.

Всички заинтересовани страни могат да подадат офертите си за проекта, оценен на около 80 млн. евро, до 8 май.

Договорът ще бъде валиден за 35 години, през които частният инвеститор ще плаща на ESM годишна такса, равна на 10% от приходите от продажбата на мощност на соларния парк на пазарни цени.

След изтичането му паркът ще бъде предаден на ESM.

Според тръжната документация, победител ще бъде кандидатът, предлагащ най-висок процент доход от продадената електрическа енергия на свободния пазар. Цената на електроенергията на регионалните борси HUPEX и OPCOM ще служи като ориентир.

Въпреки че Западна Европа вече започна процеса по отказ от въглищата за постигане на климатичните цели, Западните Балкани остават дом на седем от десетте най-замърсяващи въглищни централи в Европа.

Счита се, че около 1600 души умират преждевременно всяка година в резултат на излагане на силно замърсения въздух в Северна Македония, се казва в доклад на Световната банка през ноември.

Прогнозните икономически разходи, свързани със смъртността от излагане на мръсен въздух, е в диапазона от 500–900 милиона долара годишно, което се равнява на 5,2–8,5% от националната продукция през 2016 г., констатира докладът.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
10
 
3
Dr. Vatnikov до: mick
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Интересно, защото в България имемно червенушките, начело с агент Гоце (Първанката) са първи на трапезата на непазарното лапане от високо фиксирани изкупни цени.
7
 
10
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ако и бетонират цената на изкупуване на 10 пъти сегашната.. направо съвсем по европейски ще се набутат.
18
 
7
 
1
преди 3 месеца
северна македония , за разлика от България , е слънчева държава ... там такива проекти могат да се случват . у нас е облачно постоянно , мъчат ни едни мъгли ... няма как да стане , всеизвестен факт ... да очакваме скоро македонски ток от фотоволтаици на нашата борса ... :)))

Още от Централна и Източна Европа
Референдумът за удължаването на управлението на Путин ще се състои на 1 юли