IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ново "подстригване" на гръцкия дълг

Кредиторите на Гърция ще трябва да поемат още загуби от гръцкия дълг, но след като Атина стабилизира бюджета, според Йенс Вайдман

22:03 | 16.11.12 г. 6
Ще има ново "подстригване" на гръцкия дълг

Кредиторите на Гърция ще трябва да направят допълнително отписване на дълга на Гърция, след като Атина приключи тежката работа по привеждането на бюджета съгласно европейските правила за стабилност и осъществи важните икономически реформи.

Това прогнозира президентът на германската централна банка Йенс Вайдман, цитиран от АП.

Коментарите му идват в момент, в който международните кредитори се очаква да се споразумеят и да отпуснат поредния транш от втората спасителна програма за страната, за да не изпадне Гърция в неплатежоспособност, отбелязва агенцията.

По време на бизнес форум в Берлин Вайдман подчерта, че нивото на гръцкия дълг не е устойчиво. По думите му обаче този проблем може да се реши едва след като политиците в Атина изпълнят докрай ангажиментите, които са поели пред международните кредитори на страната.

Според Йенс Вайдман допълнителното отписване на дълг ще намали натиска върху Атина и ще й помогне да се върне обратно на пазарите, но ако се случи сега, ще отслаби амбицията на правителството да продължи с реформите.

Той намекна също така, че на Гърция може да й бъде даден някакъв “подсладител” като своеобразна гаранция, че ще получи допълнително дългово облекчение. Това би трябвало да послужи като стимул на политиците да работят за осъществяването на реформите.

“Видяхме, че страната осъществи драстични реформи, но те не са достатъчни”, коментира Йенс Вайдман. “И днес можем да направим ново “подстригване” на дълга, но то няма да даде резултат, тъй като бюджетът е твърде неустойчив”, допълни той.

По-рано тази година Гърция се споразумя с частните кредитори за отписване на дълг на стойност около 100 млрд. евро. Публичните кредитори обаче бяха пощадени от поемането на загуби, заради което дълговото бреме остана твърде тежко.

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще се срещнат във вторник, за да обсъдят нови мерки за подобряване на устойчивостта на гръцкия дълг, както и да намерят начин да осигурят допълнителните средства, които ще са необходими на страната, ако кредиторите се споразумеят да й дадат отсрочка за изпълнението на фискалните цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
По Виденово време БГ фалира заради това че не се намери кой да ни даде 1 млрд.$ а на маляките опрощават стотици млрд. и им отпускат още неограничено. Това е демотивиращо а Дянков е просто марионетка на плана РАН ЪТ за обезлюдяване на БГ. Браво на Гърците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Няма ако . Вземе ли се решение то е безусловно , въпреки че се твърди обратното. Въпросът е кой от кредиторите ще отписва дълг ? ЕЦБ и МВФ няма да го направят.Ще отписват правителствата , но на мен ми се струва че има врътка и основното отписване ще е от Гръцки банки и фондове.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Можем само да им пожелаем: Весело изкарване на коледните празници!А Дрянков да обяснява на българските пенсионери, как и гърците ще обеднеят като тях, през следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
karadjata
преди 11 години
ей на това му се вика добро управление на държава в полза на народа " взимай от света с пълни шепи и раздавай на народа пък да му мисли който е давал " браво на гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Людени
преди 11 години
Ехх .... да бяхме вземали и ние по времето на Станишката .... и оня, другия, преди него .... сега хората щяха да се грижат за стабилността на дълга и "да намерят начин да осигурят допълнителните средства"!А ние "плющахме" едни излишъци от 3-4 млрд. годишно ....Еххх акъл!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
А ако НЕ стабилизират бюджета, ако НЕ извършат реформите и ако дойде скоро на власт фашистко правителство, тогава какво........?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още