IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се стигне ли до политически застой и в Хърватия?

Консервативната Хърватска демократична общност се очертава като победител на изборите, но без достатъчно гласове за самостоятелно управление

09:03 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Хърватската демократична общност&nbsp;Андрей Пленкович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Хърватската демократична общност Андрей Пленкович. Снимка: Ройтерс

Консервативната партия Хърватска демократична общност получава 61 от общо 161 депутатски мандата. Партията изпреварва социалдемократите, които получават 54 места. Това сочат резултатите от преброяването на половината бюлетини от вчерашните парламентарни избори в страната, предаде AFP.

Окончателните резултати се очакват тази нощ. Анкетите на изхода на изборните секции показват изравнени позиции на двете партии, предава БТА. 

Дори да се потвърди преднината на Хърватска демократична общност, тя няма да ѝ е достатъчна, за да може лидерът ѝ Андрей Пленкович да състави правителство без подкрепа от други партии.

За сформиране на управляваща коалиция на Хърватска демократична общност няма да й стигнат и 12-те гласа на другата консервативна и реформаторска партия - Мост, отбелязва АФП.

Ако тези резултати се потвърдят, те ще бъдат провал за социалдемократите, които бяха фаворити след падането на предишното консервативно правителство, загубило властта след близо месец политически застой, вътрешни дрязги в партията и критики заради национализъм и залитане вдясно.

През юли Хърватската демократична общност, основана от Франьо Туджман, смени лидера си Томислав Карамарко с по-умерения евродепутат Андрей Пленкович. Той насочи политическата сила към центъра и се отдалечи от националистическата риторика на предшественика си, добавя AFP.

Активността на избирателите вчера е била 52 на сто. Ниското участие вероятно е израз на недоволството на избирателите от политиците, посочва DPA.

Хърватия е последната страна, присъединила се към ЕС. Трите водещи рейтингови агенции оценяват дълга на страната като силно спекулативен и с негативна перспектива.

Новото правителство трябва да се справи с високия публичен дълг, доближаващ 90% от брутния вътрешен продукт, и слабия растеж.

Брюксел настоява Загреб да намали бюджетния дефицит под 3% от БВП до 2017 г. и да премахне бюрократичните пречки пред инвестициите, особено в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още