IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щрахе подава жалби срещу адвокат, детектив и срещу жената видеото

Обвинението е за измама, фалшифициране на документи, злоупотреба със звукозаписни апарати

20:35 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрийският крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе, който преди седмица бе принуден да подаде оставка като вицеканцлер на страната, след като във видео запис бе уличен в най-малкото съмнителни от морална гледна точка действия, подаде жалби срещу виенски адвокат, детектив и срещу жената, представила се за племенница на руски олигарх, за въвличането му в капана със скандалния видеозапис от вила в Ибиса, довел до разпадане на австрийското правителство, предаде DPA.

Обвинението е за измама, фалшифициране на документи, злоупотреба със звукозаписни апарати и подозрение в обработка на данни с намерение за извличане на печалба и нанасяне на вреда. Щрахе казва в изявлението си, че смята, че е възможно повече хора да са участвали в случая, който доведе до неговата оставка миналата събота.

Пред агенцията адвокат Йохан Пауер заяви, че самоличността на жената, представила се за латвийска племенница на руски олигарх, остава неизвестна.

Адвокатът осъществил връзката с жената, а австрийският детектив се представил за неин съдружник, разказа друг крайнодесен политик, който също присъства във видеото, записано със скрита камера през 2017 г. Заснетата среща се състояла само месеци преди изборите, в резултат на което партията на Щрахе дойде на власт, а той стана вицеканцлер.

На срещата в Ибиса Щрахе обещал на жената потенциални строителни договори и й обяснил как могат да се заобиколят австрийските закони за финансиране на партиите. Той я посъветвал също да купи най-големия австрийски вестник и да влияе на изборите в негова полза.

Във видеоизявление днес Щрахе не оспори разговора, но отбеляза, че по-скоро нахвърлял някакви идеи, а не предлагал конкретни планове. Подобни неангажиращи разговори са разрешени, те не са нито наказуеми, нито незаконни, каза той.

Пред APA политикът не предполага, че ще има по-нататъшен компроматен материал срещу него. „Противно на това, което твърдят някои медии, не може да има друг компрометиращ видео или звуков запис", каза Щрахе. „Нито такива, свързани със срещата на Ибиса, нито такива, които са възникнали преди или след това“.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още