Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Сибирска златна мина: Новият щит на Русия срещу санкциите

Сухой лог е смятано за едно от най-големите неразработени златни находища в света

Сибирска златна мина: Новият щит на Русия срещу санкциите

Снимка: Архив Ройтерс

Под това парче земя в Югоизточен Сибир лежат големи запаси от злато, казва най-голямата руска компания за добив на злато Polyus PJSC и усвояването им може да осигури на Руската централна банка огромна и почти напълно защитена от санкциите предпазна мрежа за валутата й, пише Wall Street Journal.

Тестове, поръчани от компанията миналата година и осъществени от базираната в Австралия компания AMC Consultants, наред с мащабно изследване от 2018 г. установиха, че в Сухой Лог има 63 млн. тройунции злато, съобщи Polyus пред инвеститори. Макар че независими минни анализатори не са потвърдили тези данни, много от тях смятат Сухой Лог за едно от най-големите неразработени златни находища в света.

„И това може да е само началото“, казва геологът на Polyus Светлана Дейс. „Златото може надхвърли значително лиценза на Сухой Лог“, смята тя. Polyus отбелязва, че в бъдещата мина се намира приблизително една четвърт от всичкото известно подземно злато в Русия.

Това е добра новина както за Polyus, така и за руското правителство. За разлика от други производители, които предлагат кюлчетата си на световните пазари, Polyus продава златото си изключително на големите руски държавни банки, които след това го препродават на централната банка на страната. След започването на добива банката може да използва златото в мината, за да подкрепи рублата или да го продава за допълнителна чуждестранна валута във времена на криза.

Златото се превърна в голям актив в резервите на Руската централна банка, като делът му почти се е удвоил спрямо 2014 г., когато банката започна да намалява притежаваните американски държавни ценни книжа и доларови запаси на фона на повишеното напрежение между Русия и САЩ.

Миналата година заместник-директорът на централната банка Дмитрий Тулин заяви пред депутати, че макар цените на златото да варират, „то е 100%-ва гаранция срещу правни и политически рискове“.

Русия не е единствената страна, която смята така. В световен план централните баки значително увеличиха покупките си на злато през последните десет години. Миналата година закупените количества от централните банки достигнаха най-високото си ниво от 2015 г. насам, тъй като все повече развиващи се страни работят за увеличаването на резервите си.

Руската централна банка вероятно е купила около 270 тона злато, над една трета от глобалните покупки, което я превръща в най-големия купувач на метала в света, казва Дзюнлу Лиан, старши анализатор в базираната в Лондон консултантска компания Metals Focus. “Русия вероятно ще остане голям купувач на злато заради минния добив, който й помага да го купува на местния пазар“, отбелязва тя.

Трансакциите със злато на Polyus, макар и изразени в долари от Лондонската асоциация на пазара на благородни метали, се осъществяват само в рубли, което прави покупките по-евтини и по-лесни за руските банки. Повечето централни банки купуват златото си на глобалните пазари в долари.

Централната банка съобщи миналия месец, че в 12-те месеца до 30 юни е увеличила дела на златните си резерви с 14% до 76,7 млрд. долара и е купувала евро и юани, като в същото време се е отказала от около 100 млрд. долара под формата на американски държавни ценни книжа и американски долари.

Още по темата

Сухой лог, където добивът на злато се очаква да започне около 2025 г., осигурява стабилно предлагане в бъдеще.
„Това на практика е Свещеният Граал на добива на злато предвид качеството и мащаба“, казва главният финансов директор на Polyus Михаил Стискин. „Докато Русия иска да се пренасочи от долара към златото, продажбите ще се запазят“, допълва той.

Историята на Polyus отразява върховете и спадовете в руско-американските отношения. През 2015 г. компания се делистна от Лондонската фондова борса, след като отношенията със западните страни се влошиха заради украинската криза, при която Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. През 2017 г. в търсене на повече капитали тя отново се листна на същата борса и направи второ първично публично предлагане на Московската фондова борса.

Компанията не беше засегната от американските санкции, но инвеститорите се притесняват от нови американски мерки срещу компанията. Когато американските конгресмени предложиха миналата година да санкционират компании, притежавани от роднини на включени в черния списък бизнесмени, Polyus запази мълчание.

Санкционираният руски магнат Сюлейман Керимов, който първи купи дял в компанията през 2009 г., вложи акциите си в затворен тръст за семейството си, когато за първи път стана депутат. През 2015 г. тези акции бяха прехвърлени на сина му Саид, който сега притежава над 82% от компанията.

Засега геолози на Polyus проучват огромни скални цилиндри, добити от основната скала на Сухой Лог. Геолозите, които работят на 12-часови смени, проучват проби за промени на цвета и текстурата и въвеждат информация в дигитални бази данни. Polyus превръща информацията в 3D модел на това, което лежи под земята, което й позволява да разбере как да копае.

Пробите се почистват и раздробяват и по 200 милиграма от праха се изпращат в пликове до независима лаборатория в Чита, на повече от 965 км. Лабораторията и AMC Consultants са потвърдили повече златни резерви, отколкото се смяташе и степен от 2,1 грама на тон. Според Световния съвет по златото това е над средната степен за открит рудник.

Сухой Лог е открита за първи път през 1961 г., след като съветски геолог предположил, че скалните образувания, сходни с тези в Южна Дакота, може да съдържат големи залежи от метала. След десетилетия на лошо съветско управление, което забавя експлоатация, руското правителство прави първата си оценка на резервите в Сухой Лог в края на 90-те години на миналия век.

Polyus смята, че Сухой Лог и мината Наталка, друга голяма златна мина в Източен Сибир, са предпазна мрежа срещу нарасналата вероятност от консолидация в индустрията на златодобива.

Сред по-големите сливания и придобивания в последните години е покупката на базираната в Мали компания Randgold от базираната в Канада Barrick Gold, най-голямата компания за добив на злато в света.

Когато лицензът за експлоатация на Сухой Лог беше предложен на търг през 2017 г., Polyus се присъедини към руския оръжеен конгломерат Rostec в закупуването на правата. Polyus, която сега притежава дял от 58,4% от терена, планира да изкупи всички права.

Polyus съобщава, че планира да инвестира общо 2 до 2,5 млрд. долара в Сухой Лог в идните няколко години. Засега Стискин и Polyus  вярват, че компанията може да финансира проекта сама, като допълват, че сред другите възможности са намиране на партньор за проекта или вземане на кредити от руски банки.

Според Polyus Сухой Лог вероятно добива над 1,6 млн. тройунции злато на година повече от 35 години, което е един от най-дългите периоди за която и да е мина в света.

„Няма как да не сме въодушевени“, казва Дейс.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
3
 
11
 
21
Стоян Петров до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Може ли да си толкова наивен? Аз съм гледал, злато е но е събирано например три месеца. след това се прави един снимачен ден, при който се разхвърля добитото злато и се събира пред камера. Затова и късовете самород бяха големи, затова и бяха върху чакъла на реката въпреки всички закони според които по-тежките тела се утаяват по-бързо. А че има самород, има. Наскоро хванаха, навярно муле с 19 килограма. Чак обаче да отидеш и да береш, не става.
2
 
3
 
20
Pyramid до: Sakamano
преди 3 месеца
Те тъй ще го пуснат, налэ.
3
 
8
 
19
Sakamano до: Императорът
преди 3 месеца
Ами какво още чакаш - грабвай кофата, лопатата и право към Сибир!
1
 
3
 
18
Pyramid до: Императорът
преди 3 месеца
Императоров, грешка. Не точно „шеоичка” събраха, ами няколко килца. За има-няма и 10 минути.
0
 
8
 
17
Pyramid до: Pyramid
преди 3 месеца
(И пр0сти, бих добавил).
Халал да са му, има си ги точно такива.

Още от Централна и Източна Европа
Гръцкият премиер Ципрас обяви предсрочни избори