IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА сформира кабинет от радикали и националисти*

Съставът на правителството сигнализира готовност за конфронтация с европейските партньори, смятат анализатори

16:55 | 27.01.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис е известен заради кампанията си срещу консервативната бюджетна политика на предишното правителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис е известен заради кампанията си срещу консервативната бюджетна политика на предишното правителство. Снимка: Ройтерс

Новият премиер на Гърция и лидер на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) Алексис Ципрас представи състава на своето правителство, което се оказа съставено от хора с радикални и националистически възгледи.

По-голямата част от министрите са от академичните среди, където са създавали идеологическата база на СИРИЗА. Съставът на кабинета говори за това, че Атина ще поеме курс на конфронтация с партньорите на страната.

Водещият индекс на Атинската фондова борса Athex изгуби днес над 5%. Непосредствено след като бе обявен съставът на новото гръцко правителство с премиер Алексис Ципрас индексът спадна до 6,4% спрямо вчера.

Професорът по икономика Янис Варуфакис ще поеме финансовото министерство. Негови заместници са Нантия Валавани – писател, преводач и икономист, както и Костас Мадрас – професор по икономика, който ще отговаря за данъчната политика.

Назначаването на Варуфакис на ключовия пост на финансов министър сигнализира намерението на Ципрас да приеме твърд курс срещу ЕС и МВФ и останалите партньори на страната.

 

Варуфакис е известен заради кампанията си срещу консервативната бюджетна политика на предишното правителство. Немалка част от популярността си той дължи на своя блог, в който разглежда предимно последиците от финансовата криза през 2008 г. и влиянието ѝ върху световната икономика.

„Казаха ми, че е дошло времето да спра (да пиша в блога) или просто да млъкна. Възнамерявам да загърбя тези съвети. Ще продължа да помествам текстове в блога си, въпреки че обикновено се смята за безотговорно един министър да води подобна комуникация. Разбира се публикациите ми ще се появяват все по-рядко и ще бъдат по-кратки. Надявам се обаче да компенсирам това с по-изпълнени със съдържание мнения, коментари и идеи“, писа по-рано в блога си той. 

 

В публични изказвания по-рано новият финансов министър твърдеше, че по-ниските данъци ще донесат по-високи приходи в държавната хазна. Той се изказа в полза на намаляването на корпоративния данък на 15 на сто. Според тогавашното мнение на Варуфакис меморандумът за финансова помощ е погрешна стъпка за страната.

Вицепремиер ще бъде проф. Янис Драгасакис. Негова отговорност ще бъде икономическата дейност в страната.

Министър на икономиката става Йоргос Статакис, преподавател по политикономика в Университета на Крит. Новото суперминистерство на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма ще включва контрола над износната и туристическата индустрия. Той ще има трима заместника, един от които Янис  Циронис е от Зелените.

Професор Никос Кодзиас, който е преподавател по европеистика в Университета на Пирея, ще поеме поста на министър на външните работи. Той преминава в СИРИЗА от компартията (ККЕ) и е известен със своите националистически възгледи. Според анализаторите често е показвал непрекрито отношение към Турция. Негов заместник за европейските отношения ще бъде депутатътт Никос Хунтис. Другият му заместник ще бъде Евклидик Цакалотос, който ще отговаря за международните отношения.

Панос Каменос, който е лидер на коалиционния партньор "Независими гърци", поема Министерството на отбраната. Според гръцки медии едно от условията на партията му да подкрепи новото правителство е кабинетът да не отстъпва от отказа си вече над 20 години да не признава името Република Македония.  Той ще има двама заместника.

Вътрешен министър ще бъде Никос Вуцис. Той ще има трима министри, като специален заместник за имиграцията ще бъде Тася Христодупопулу.

Министър на културата и образованието е Аристидис Балтак. Той също ще има трима заместника, като бившият журналист Никос Хидакис поема културните дейности.

Здравното министерство ще бъде ръководено от слепият депутат Панагиотис Куромблис.  Той е първият министър с недъг в историята на Гърция.

Начело на министерството по труда е бившият говорител на Сириза Панос Скурлетис.

Министър на правосъдието с акцент върху прането на пари е Панагиотис Николудис. 

Начело на министерството за гръцките области Тракия и Македония е Мария Колаис Царуха, една от шестте жени в кабинета.

Очаква се Сириза да издигне и свой кандидат за президент, който трябва да бъде избран от парламента. За най-вероятен кандидат се спряга Димитрис Аврамопулос, който е близък приятел на премиера Алексис Ципрас.

* Актуализирано към 17:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
stefanL
преди 9 години
Вие етническите турци нямате право да избирате съдбата на България ! Ако не ти харесва заминавай в Анадола ! Аданмо шуменски фес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Демек, сега имаме евросуверинитет, затова сме на път да загубим и забравим националната си валута, лева!А после и ще забравим и българския език, а после ще забравим, че е имало държава България!А после, ..... внуците ще да му мислят, ако ги има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
ще си го върнем обратно суверенитета като излезем от ЕС ама друг пътще се върне обратно при руснаците нашия суверинитет, не при нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 10
stefanL
преди 9 години
Те нали това искат да ги изхвърлят ! Само дето Еврогеиският съюз неиска да ги изхвърли ! Ами аиде и насс да изхвълят де ама няма ! Да си върнем суверенитета и независимоста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 2
hellwitch
преди 9 години
Много странни кометари - Гърция си избра Орех и ще си го получи.Лошото е, че когато в съседа гори, трябва да гасиш, а не да се радваш, че някой е решил да налива бензин там. До 1 година гърците ще ги изхвърлят тези, но дали ще се все още в ЕЗ, не е сигурно. Сигурно е, че ще обеднеят и то в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Негативите не се пораждат от дълговете , а от създателите на дългове , които за да се спрат има само един начин и той е обратния на опрощаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 11
stefanL
преди 9 години
С такъв Президент дето има мозък колкото да пази равновесие и такъв премиер които само гледа Меркел кога ще пръдне да и подаде тоалетна хартия скоро няма да се оправим! Евала на гърчолата преди нас ще освободят от робството винаги са били преди нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
nocalled
преди 9 години
сериозно ли, брат?! баба ванга? а вуду магии съществуват ли?а сега сериозно, да живее, ама с тия кавали дето целуват пъпчиви немски дирници и бабуински такива, няма да ни бъде като независима България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 21
stefanL
преди 9 години
За в бъдеще в целият Еврогеиски съюз ще печелят националистическите партии и партиите проповядващи излизане от еврогеиският съюз ! Това вече е мечта на Българи Гърци Италианци, Испанци Унгарци Португалци Словени Чехи и още няколко държави! Всичко това покзва неправилното развитие на съюза и сбъдване на предскзанията на Ванга че този съюз няма да просъществува дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 24
stefanL
преди 9 години
Евала на Гърция ! Браво ! Незабавно напускане на еврогеиският съюз ! Да живее суверенна и независима Българя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още