IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След извинението на Турция: Задава ли се рестарт на Турски поток?

"Газпром" обяви, че е отворен за диалог за възобновяването на проекта

19:55 | 27.06.16 г. 20
След извинението на Турция: Задава ли се рестарт на Турски поток?

След като Турция се извини на Русия заради сваления руски изтребител, руската държавна газова компания “Газпром” обяви, че е отворена за диалог за евентуално възобновяване на проекта “Турски поток”.

Това коментира заяви говорителят на концерна Сергей Куприянов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.  "Газпром е отворен за диалог по "Турски поток" и винаги е бил отворен", посочва Куприянов, коментирайки информация за възможно възстановяване на отношенията с Турция, предава БТА.

След инцидента с руския изтребител от ноември миналата година на 1 декември 2015 г. руското правителство прекрати дейността на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която от руска страна се оглавяваше от министъра на енергетиката Александър Новак.

Комисията трябваше да обсъди "Турски поток", но на 3 декември Новак обяви спиране на проекта. 
"Турски поток" трябваше да осигури доставките на допълнителни количества газ на турския пазар и в страните от Южна и Югоизточна Европа. Споразумението за строителството му беше постигнато през декември 2014 г., когато президентът на Русия Владимир Путин обяви, че спира проекта през България “Южен поток”.

Първоначално се планираха четири газопроводни линии с капацитет 63 млрд. куб метра газ годишно, от които 16 млрд. куб метра да се доставят в Турция, а 47 млрд. куб метра - до газов хъб на турско-гръцката граница.

Извинението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка със сваления руски бомбардировач Су-24 ще съдейства и за решение от страна на руските власти да бъде възстановен туристическият поток между двете страни. Това мнение заяви в интервю за радиостанция "Говорит Москва" говорителката на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, предаде ТАСС. 

Същевременно обаче руският депутат Леонид Калашников изтъкна, че сътрудничеството на Руската федерация и Турция в сферата на туризма няма да бъде лесно възстановено.

"Може бързо да бъдат възстановени връзките в авиацията, но да се възстанови туристическото сътрудничество ще бъде много по-трудно", смята Калашников. "Нашите компании си отидоха от турския пазар, туристите ще трябва отново да бъдат ориентирани и убеждавани да заминават да почиват в Турция, а също и за това, че Турция е достатъчно безопасна страна", каза той. 

Ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин също заяви в интервю за ТАСС, че не очаква рязко подобрение на отношенията между Русия и Турция след извинението на турския президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
bay_h
преди 7 години
Ясно бе, че падишаха няма как да издържи дълго. Оттук нататък интереса ще клати феса, нещо което Москва винаги му е намеквала. Очаквам силен рестарт на отношенията в близките месеци. Което на фона на потъването на Европа е нещо напълно разбираемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Нещо ново: https://news.mail.ru/politics/26255882/?frommail=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Дървени Магарине, всички крадат. Виж ингилизите, чичо Сам, чайниците, дори японците и т.н. и сам ще се убедиш. От което НЕ следва, че и от нях никой не бил дал нищо на света. Нито пък следва, че разни там фили "заобичват" когото и да е по указание отвън, в случая /както внушаваш/ от Кремъл и т.н. Откъде, обаче, да знае такива подробности една дългоуха кратуна, де единствено страда за публика, да й слуша магариите?- Никаква идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
От значение също са поведението на Турция в Сирия и Нагорни Карабах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
От една страна се извиняват ,от друга създават общ флот за война в Черно море.Това нормално ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Да...Ломоносов и Менделеев са в същност французи. Пастернак от къде беше? Толстой? Рахманинов? Кутузов? Суворов(генерала, не драскача)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
salaga
преди 7 години
Ба си простия железен кон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
salaga
преди 7 години
"Нито русия, нито турция са дали нещо съществено на света."Това е истината.Само Древен Египет и Древна Гърция са дали нещо на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"...да ни оставят нас цивилизованите намира."Тебе па кой те занимава...явно ти е скучно на коневръза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
Ironhorse
преди 7 години
Глупости на търкалета ...След признаването на турския геноцид от Германия над арменците, ако Ердоган още малко шавне ще има Регламент на ЕС за турския геноцид над арменците.Газа по "турски пАток" за кого е ? за страни членки на ЕС.Така че двамата диктатори да се целуват и прегръяат там и да ни оставят нас цивилизованите намира.Нито русия, нито турция са дали нещо съществено на света. И двете държави са крали, преиначавали историята за да "блеснат" в собствените си дивашки очички.ПП русия официално е признала арменския геноцидСега русофилите следва пак да заобичат Ердоган.Не е лесна съдбата на мр***зилките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още