IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия и Унгария подписаха меморандум по проекта Eastring

Газопроводът ще позволи на държави като България и Сърбия да се снабдяват със синьо гориво, дори ако руските доставки през Украйна бъдат нарушени

08:36 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Словакия и Унгария подписаха в понеделник меморандум за разбирателство в подкрепа на планирания газопровод Eastring, който цели да намали зависимостта на Югоизточна Европа от руски газ, предаде агенция Ройтерс, като се позова на словашкото министерство на икономиката.

Проектът ще позволи на държави като България и Сърбия, които са почти изцяло зависими от руски природен газ, да се снабдяват със синьо гориво дори ако руските доставки през Украйна бъдат нарушени.

Заложен е първоначален капацитет от 15-20 млрд. куб. м. годишно. По газопровода ще може да се доставя газ от Русия до Балканите и от Запада до Балканите. 

"Проектът Eastring ще даде на държавите от Югоизточна Европа достъп до западноевропейски пазари", каза министърът на икономиката на Словакия Петер Жига, след като подписа меморандума с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Словакия и България подписаха подобен меморандум миналата година, припомня Ройтерс. 

Eastring бе включен в списъка на Европейската комисия на проекти от общ интерес, които ще получат ускорено планиране и финансиране, защото са в полза на повече от една държава членка, отбелязва Ройтерс.

Словашката компания Eustream обяви през септември, че планира да завърши проучването за приложимост на проекта през юни 2018 г. По груби оценки на Eustream проектът може да бъде завършен през 2021 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още