IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения прие двугодишен бюджет с цел намаляване на дефицита

В сряда Европейската комисия заяви, че има риск страната да наруши правилата на блока за публичните финанси

17:11 | 17.11.16 г.
<p>
	Словенският министър-председател Миро Церар.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Словенският министър-председател Миро Церар. Снимка: архив Ройтерс

Словенските законодатели одобриха двугодишен бюджет, който цели намаляване на дефицита до най-ниското му ниво от девет години след предупреждение от Европейската комисия, че страната може да наруши правилата на Европейския съюз за публичните финанси, съобщава Bloomberg.

Депутатите гласуваха с 47 гласа "за" срещу нито един "против" за приемането на бюджета, който предвижда бюджетен дефицит от 1,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 г. и 0,7% през 2018 г., предаде TV Slovenija в четвъртък.

Европейската комисия заяви в сряда, че има риск страната и пет други страни членки на ЕС да нарушат правилата на блока и че проектобюджетът може да доведе до „значително отклонение“ от средносрочната цел. Финансовият министър Матея Враничар Ерман каза, че коментарите на ЕС предизвикват опасения за публичните финанси и правителството не може да се откаже от стремежа за намаляване на разходите през следващите няколко години.

„Това е сериозно предупреждение“, каза Ерман пред депутатите след доклада на ЕС. „По преценка на правителството не всички мерки за икономии могат да бъдат вдигнати и трябва да продължим да харчим разумно“.

Словения – първата бивша комунистическа страна, приела еврото, излезе от режима на ЕС за мониторинг на бюджета през май, след като намали дефицита си. Той се бе надул до почти 15% от производството през 2013 г., след като се бе наложило спасение на държавните банки. Заради спасяването Словения избегна на косъм съдбата на други страни членки на ЕС, като Гърция и Ирландия, които трябваше да поискат международен спасителен заем.

Правителството на министър-председателя Миро Церар в момента се опитва да възстанови част от 3,2 млрд. евро, които бяха вложени в спасяване на банките, като ги продаде. Продажбата на Nova Kreditna Banka Maribor на Apollo Global Managament бе завършена през април, а планираното първично публично предлагане на най-големия кредитор – Nova Ljubljanska Banka, може да бъде отложено след 2017 г., каза Церар в интервю от миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още