IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения трябва да продължи с плана за приватизация на банките

Продажбата ще гарантира тяхната дългосрочна стабилност, заяви гуверньорът на местната централна банка

15:56 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Словенският флаг пред сградата на&nbsp;Nova Ljubljanska Banka. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Словенският флаг пред сградата на Nova Ljubljanska Banka. Снимка: Ройтерс

Словения трябва да продължи с изпълнението на плана за приватизация на банките, за да гарантира тяхната дългосрочна стабилност и за да не се наложи да ги продава евтино в даден бъдещ момент. Това каза гуверньорът на Централната банка на Словения Бостян Язбец, цитиран от Ройтерс.

Миналата година централноевропейската страна за малко не получи международна спасителна помощ. Словения, която е и член на еврозоната, предостави 3,2 млрд. евро на банките, за да не фалират заради големия дял на лошите кредити.

По-голямата част от банките в страната все още са държавна собственост, защото Словения не възнамеряваше да ги продава до този момент.

Язбец, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (EЦБ), призова правителството да продаде втората по големина банка Nova Kreditna Banka Maribor през 2015 г. и да слее Abanka и седмата по големина Banka Celje, както е планирано.

„Без тези процеси можем да станем свидетели на спешни продажби на банки през 2016 и 2017 г.“, алармира гуверньорът на Централната банка на Словения.

Властите в Любляна възнамеряват да продадат Nova Kreditna Banka Maribor през първото тримесечие на 2015 г., а най-голямата банка Nova Ljubljanska Banka ще бъде продадена през 2017 г.

Двете кредитни институции не издържаха стрес тестовете на ЕЦБ, проведени тази година, информира Bloomberg. Трезорите трябва да наберат общо 65,3 млн. евро, които ще бъдат за сметка на неразпределените им печалби, за да подобрят капиталовата си адекватност. Отделно делът на класифицираните кредити на словенските банки е бил най-висок сред 130-те институции, чиито баланси ЕЦБ провери.

Централната банка на Словения очаква икономически растеж от 1,6% през 2014 г., 1,3% през 2015 г. и 1,8 на сто през 2016 г. Износът и възстановяващото се вътрешно търсене ще бъдат катализатори на прираста на брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още