IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словенското правителство и синдикатите съгласуваха икономии за 290 млн. евро

Намаляване на заплатите, по-ниски вноски на правителството в пенсионните фондове и свиване на помощите за болните ще облекчат държавния бюджет

20:51 | 14.05.13 г.
Словенското правителство и синдикатите съгласуваха икономии за 290 млн. евро

Словенското правителство и синдикатите постигнаха споразумение за орязването на заплати с цел да се спестят над 280 милиона евро през следващите две години, предаде DPA, цитирана от БТА.

Икономиите ще дойдат от намаляването на трудовите възнаграждения, по-малки вноски на правителството в пенсионните фондове, намалени наполовина бонуси за академични звания и по-малки помощи за болните, каза министърът на вътрешните работи и държавната администрация Грегор Вирант.

Очаква се споразумението да доведе до икономии в размер на 108,6 милиона евро през 2013 г. и на 182,6 милиона евро през 2014 г., каза той. Това беше "максималното, с което можехме да се съгласим и все пак да запазим социалния мир," каза Вирант.

Словения е засегната тежко от икономическа криза и полага усилия да ограничи разходите и да избегне необходимостта да поиска спасителни кредити от ЕС.

През миналата седмица правителството прие серия от мерки за орязване на разходите и насърчаване на приходите. Новото споразумение е част от този пакет, който трябваше да получи одобрението на синдикатите, за да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още