IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случващото се в Турция изважда Ердоган от релсите

Възможно е да има нови компроментиращи записи срещу турския премиер, твърди журналистът Мохамед Халаф

19:31 | 29.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Случващото се в Турция изважда Ердоган от релсите

Случващото се в Турция изважда премиера Ердоган от релсите, заяви в предаването “Брюксел 1” журналистът Мохамед Халаф. По думите му Ердоган е “абсолютно полудял”, а свидетелство за това са необичайните му действия като налагането на цензура на Twitter и YouTube.

“Той контролира всичко вътре в страната, включително и медиите, но не може да контролира интернет и социалните мрежи”, коментира Халаф.

Журналистът твърди, че компроментиращите записи срещу турския премиер са започнали да се появяват в публичното пространство откакто е започнал конфликтът с опонента му Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

“Благодарение на него Ердоган дойде в управлението, но след това пътищата им се разделиха. Ердоган направи няколко неща, които накараха Фетхуллах открито да му се противопостави”, коментира Халаф.

Според него турският премиер е игнорирал всички съюзници на Гюлен в полицията, прокуратурата, армията и медиите. Големият проблем за Ердоган идва, когато опонентът му започва да го критикува, използвайки социалните мрежи.

Всичко това, комбинирано със скандалните записи и цензурата, е довело до сътресение в страната, посочи журналистът. Той твърди, че случващото се показва, че Гюлен все още има лостове, които да използва срещу Ердоган. От своя страна последният разкрива явното си безсилие пред това, че не може да контролира интернет.

Халаф очаква, че съвсем скоро могат да се появят нови записи, компроментиращи Ердоган, като те ще са свързани с корупционния скандал в страната.

Журналистът смята, че всички сметки на премиера не са излезли точни и той се е провалил по отношение на политиката на Турция спрямо Сирия.

“Той очакваше, че само за месец режимът на Асад ще се разпадне, но не се случи така”, поясни Халаф, подчертавайки, че Турция е променила курса си спрямо Сирия и Иран. По този начин Ердоган е открил много фронтове, както вътре, така и извън страната.

Предстоящите избори в Турция ще бъдат съдбоносни за Ердоган, защото от тях зависи дали той ще остане на власт, обясни журналистът. Той смята, че, ако турският премиер не получи пълно мнозинство, ще поиска нови ранни парламентарни избори, за да потвърди позициите си и да се възползва от възможността да се кандидатира за президент, за да има седемгодишен мандат.

“Ако той понесе поражение на тези избори, ще бъде принуден да се оттегли от политиката”, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още