IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън иска политическо убежище от Русия

В САЩ той е обвиняван за нарушаване на два пункта на закона за шпионажа, датиращ от 1917 г.

13:16 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сноудън иска политическо убежище от Русия

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън е подал документи за предоставяне на политическо убежище от страна на Русия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руски медии, цитиращи адвоката на Сноудън Анатолий Кучерена.

По-рано адвокатът на Сноудън беше съобщил, че клиентът му е поискал Русия да удължи срока на временното си убежище в Русия, който изтича именно днес.

Тридесетгодишният Сноудън избяга в Русия през юни на 2013 г., след като разкри пред медиите мащабите на американската програма за електронно следене. Повече от месец той прекара в транзитната зона на московското летище Шереметиево.

На 1 август 2013 г. той получи временно убежище от Русия, даващо му право  да живее и работи в страната.

В САЩ Сноудън е обвиняван за нарушаване на два пункта на закона за шпионажа, датиращ от 1917 г., а именно за незаконно разгласяване на секретна информация, касаеща  националната отбрана и за умишлено предаване на данни на американското разузнаване на хора, които нямат право да получат такава информация.

По всеки от тези два пункта Сноудън може да бъде осъден на 10 години затвор.

Всичко по темата за скандалните подслушвания четете тук!

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още