IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън се сдоби с 3-годишно разрешителното за пребиваване в Русия

Бившият американски офицер може да се движи свободно на територията на страната и да пътува в чужбина, но за срок не по-дълъг от три месеца

14:07 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сноудън се сдоби с 3-годишно разрешителното за пребиваване в Русия

Едуард Сноудън се сдоби с 3-годишно разрешение за пребиваване в Руската федерация, съобщи адвокатът на американеца Анатолий Кучерена, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Разрешителното за временно политическо убежище на бившия офицер от разузнаването на САЩ изтече на 1 август.

"На 1 август той получи разрешение за пребиваване, валидно за срок от три години", каза адвокатът по време на пресконференция.

Анатолий Кучерена отбеляза, че Сноудън може да кандидатства за руско гражданство в бъдеще. "Той също така може да се движи свободно на територията на страната и да пътува в чужбина, но за срок не по-дълъг от три месеца, тъй като по силата на закона разрешението за пребиваване може да бъде отменено", посочи адвокатът на американеца.

"Това бе моя инициатива, временното разрешително изисква годишно подновяване, допълни той.

Кучерена обеща, че Едуард Сноудън ще се срещне с медиите при най-удобната възможност. "Веднага след като има и най-малката възможност, той ще бъде в състояние да се запознаете с вас. Не бих искал да говоря за него или от негово име", отбеляза още той.

Едуард Сноудън, който е издирван от Министерството на правосъдието на САЩ със заповед за арест, получи в началото на август миналата година политическо убежище в Русия за срок от една година.

Според изнесените от него секретни данни американската Агенция за национална сигурност е проучвала не само данните за комуникация на стотици милиони хора, но също така е шпионирала и лидерите на съюзнически държави. Сред тях е и бразилският държавен глава Дилма Русеф, която след разкритията отмени планирано посещение във Вашингтон, както и германският канцлер Ангела Меркел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още