Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Собственикът на втория по големина търговец на дребно в Русия напуска бизнеса си

Сергей Галицкий продава почти 30% от дела си в компанията на контролираната от Москва банка ВТБ

Собственикът на втория по големина търговец на дребно в Русия напуска бизнеса си

Бившият изпълнителен директор на "Магнит" Сергей Галицкий. Снимка: архив Ройтерс

През 1998 г. Сергей Галицкий отваря малък магазин за хранителни стоки в родния си град Краснодар на около 800 км южно от Москва. През следващите две десетилетия бизнесът му се превръща в империя с продажби за 20 млрд. долара и 16 000 магазина в Русия, натрупвайки през това време лично състояние от 5 млрд. долара.

В петък обаче той реши да се оттегли от бизнеса си.

Галицкий напуска поста на главен изпълнителен директор на веригата магазини „Магнит“, след като продаде дял от 29% за сумата от 138 млрд. рубли (2,5 млрд.долара) на държавната банка ВТБ, съобщиха от компанията, цитирани от Bloomberg. И макар Галицкий да намалява постепенно дела си във веригата през последните няколко години, пазарът беше изненадан от това, че той почти напълно излиза от „Магнит“, запазвайки дял едва от около 3%.

Продажбата е и на цена с 3,9% по-ниска от тази при затварянето на борсовата сесия в четвъртък.

До 2016 г. веригата беше най-големият търговец на дребно в Русия, когато предаде титлата на своя конкурент X5 Retail Group (собственост на милиардера Михаил Фридман) заради забавен ръст на продажбите.  

Още по темата

През последните 12 месеца цената на акциите на компанията намалиха стойността си с повече от половината, а в петък тя достигна до най-ниската си точка от 2012 г. след понижение от 7%.

По думите на самия Галицкий решението му да се оттегли от „Магнит“ е било взето заради спорове за управлението на компанията с някои от другите ѝ акционери. „Нищо не е завинаги. Не трябва да се съпротивлявам на този процес. Ако инвеститорите искат промени, трябва да ги получат“, каза той в емоционално изказване, излъчено по руския телевизионен канал РБК.

Бързината, с която сделката е сключена, относително ниската ѝ цена, както и фактът, че купувачът е контролирана от държавата банка, подсказва, че Галицкий е взел „емоционално, а не рационално решение“, смята Алексей Кривошапко от капиталовата фирма Prosperity Capital, като по думите му през последните две години „Магнит“ се представя по-зле от очакванията.

Основната клиентска база на магазина беше ударена от засилващата се инфлация и продължилата две години рецесия в Русия. В момента потребителското търсене се възстановява макар и бавно, подсилвано от по-ниската инфлация и стабилизирането на рублата.

Въпреки нарастващите притеснения на инвеститорите за придобивания на големи компании в петролния и банков сектор от държавни фирми през последната година и половина ВТБ защити сделката си, определяйки я като нова инвестиция. Банката притежава 3% от друг руски търговец на дребно – Lenta, както и 27,5% от телекомуникационната компания Tele2 Russia.

Първият заместник-изпълнителен директор на банката Юрий Соловиев заяви, че покупката на „Магнит“ е „изцяло инвестиционно решение“. Като пример той даде покупката на ВТБ на 47% от руския клон на Burger King. „Когато купихме дял от франчайза на Burger King притеснихте ли се за държавно поглъщане на сандвичите?“, попита той.

За нов изпълнителен директор на „Магнит“ е назначен главният ѝ финансист Хачатур Памбукчян.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Въпреки снега хиляди демонстрираха в Белград срещу президента Вучич