IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P отново намали кредитния рейтинг на Гърция

Според рейтинговата агенция расте вероятността страната да разсрочи изплащането на своите дългове

17:04 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P отново намали кредитния рейтинг на Гърция

Агенцията за кредитен рейтинг Standard and Poor's (S&P) отново намали оценката си за рисковия профил на гръцките държавни ценни книжа (ДЦК) заради растящата вероятност Гърция да преструктурира държавния си дълг.

Понижението е с две степени и по този начин кредитният рейтинг на страната потъва още по-дълбоко в категорията „високорисков“ или „junk”, пише AFP.

Новата оценка на гръцките ДЦК е „B” от досегашните „BB-”, а перспективата пред нея е отрицателна, което означава, че е много вероятно да бъде намалена отново, съобщава Ройтерс.

В края на март Standard and Poor's намали също с две степени кредитния рейтинг на страната.

Година след като получи спасителен заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд, Гърция продължава да се бори с намаляващите данъчни приходи и рецесията в икономиката. Това засили спекулациите, че страната ще се принуди да преструктурира своите дългове, за да се избави от фискалните си трудности.

Според анализатори на Standard and Poor's е много вероятно Гърция да разсрочи изплащането на държавния си дълг  въпреки усилията на Европейския съюз и Международния валутен фонд да я извадят от дълговата криза.

„Понижението на гръцкия кредитен рейтинг отразява нашето виждане за засилващите се нагласи сред основните кредитори на Гърция в еврозоната официално да се удължи срока за връщане на двустранните заеми от 80 млрд. евро, обединени от Европейската комисия“, посочват от агенцията за кредитен рейтинг.

Според тях при това положение е много вероятно правителствата в еврозоната да потърсят подобна отстъпка и от страна на частните кредитори на Гърция.

От Standard and Poor's посочват, че може да се наложи главницата по издадените от Гърция ДЦК да бъде намалена с до 50%, за да се намали непосилното за страната дългово бреме.

Водещият борсов индекс в Гърция ASE се понижава с 2,3% в днешната сесия. Кредитният рейтинг на страната се определя като високорисков и от трите водещи рейтингови агенции – Standard and Poor's, Moody's и Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още