IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на лирата удари и турските енергийни компании

Енергийният сектор в Турция дължи 51 млрд. долара на банките

15:37 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изправена пред потъващата лира, Турската централна банка призова широката общественост да взима заеми във валутата, с която се изплащат. Това предупреждение дойде твърде късно за енергийните компании в страната, пише Bloomberg.

Турските енергийни производители се очертават като едни от най-големите рискове за банките в страната, след като похарчиха милиарди долари за нови мощности, различни проекти за дистрибуция и сделки през последните 15 години.

Сега, когато лирата се обезценява по-бързо, отколкото може да се повиши цената на електроенергията, някои компании, предлагащи комунални услуги, печелят по-малко на година от това, което трябва да изплатят по кредитите си в чуждестранна валута.

Това показват данните на Асоциацията на производителите на електроенергия в Анкара, отбелязва агенцията.

Техните затруднения само подчертават голямото влияние, което оказва 68-процентовият спад в стойността на лирата спрямо долара от началото на 2010 г., когато президентът Реджеп Тайип Ердоган започна стъпки за въвеждането на авторитаризъм в страната. 

Неговата позиция беше затвърдена тази седмица с клетва – начало на новия петгодишен мандат като президент с по-големи правомощия, както и с назначаването на своя зет Берат Албайрак като министър на финансите.

"Обезценяването на лирата през последните години беше неочакван процес, но това не е единственият фактор“, каза Зумрут Имамоглу, главен икономист в Турската индустриална бизнес асоциация (ТЮСИАД).

„Докато разходите се увеличават заради валутния шок, компаниите не могат да коригират своите цени в съответствие с държавните регулации и ценовите тавани, което на свой ред причинява финансови проблеми", допълва той.

По данни на Асоциацията от 95-те милиарда долара, инвестирани в енергийния сектор от 2003 г., около 51 млрд. са под формата на дълг, който все още не е погасен. Това представлява 15% от 340-те милиарда долара, които нефинансовите компании дължат като чуждестранни задължения, показват данните на централната банка.

Производителите, които имат гаранции за изкупуване на тока или дългосрочни споразумения с правителството, са задължени да изплащат на банките близо 4 млрд долара годишно, пише още Bloomberg, позовавайки се на информация, предоставена от ТЮСИАД.

Подготвен през април тази година доклад от Boston Consulting Group за организацията показва, че енергийните компании имат нужда да генерират 4,3 млрд долара за година, за да успеят да погасят главниците и 2,6 млрд. долара лихви по заемите си.

Енергетиката е сред най-задлъжнелите сектори в Турция след промишлеността, търговията на едро и строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още