IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спас Ташев: Случващото се с Македония е логична последица от последните 30 г.

България трябва да промени политиката си от пасивна към проактивна, съветва доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН

12:56 | 11.11.20 г. 2
Спас Ташев: Случващото се с Македония е логична последица от последните 30 г.

„Година и половина няма отговор от Скопие как гледат на икономическите предложения", посочи той. Доц. Ташев смята, че нашата страна трябва да предложи пакет за културно сътрудничество на Скопие, в който да са предвидени медийни проекти, за да се промени медийният образ на България в западната ни съседка. 

„Един анализ от страна на Министерство на вътрешните работи показва, че само за три месеца имаме над 10 хиляди публикации в македонските медии с антибългарско съдържание“, посочи ученият.

С оглед на създалата се ситуация Ташев смята, че България е постъпила правилно, блокирайки преговорната рамка на Европейската комисия с Република Северна Македония, като според него вина за създалата се ситуация има и нашата страна.

„За последните 30 години българската политика към Македония имаше две много важни особености – непоследователност и плахост. Поради тази причина пропуснахме много шансове да решим част от проблемите“, убеден е ученият.

По думите му обаче в средносрочен аспект тази ситуация не ни устройва и България трябва да промени политиката си от пасивна към проактивна.

„Трябва да изпълним със съдържание и конкретни инициативи Договора за приятелство и добросъседство, защото в момента той почива само на едни добри пожелания, но нито една сфера не е придвижена напред“, категоричен е доц. Ташев.

Според него без да имаме инструмент за въздействие върху обществото в Северна Македония, няма как да очакваме промяна в отношенията със западната ни съседка.

Ученият смята, че в момента много надежди са възложени на съвместната комисия, която обаче не функционира добре.

„Българските претенции срещу Македония не са добре формулирани“, отбеляза той и коментира, че Комисията е допуснала грешка с тълкувателния подход, вместо да се изнасят документите, в които да се изясняват исторически факти.

По думите на Спас Ташев искаме от Македония невъзможното, защото „станалото в Скопие не е причина, а последствие, като причина за създалите се отношения според него „е в Белград“.

„От тази гледна точка Македония се нуждае от една българска подкрепа, за да преодолее тези зависимости“, смята уменият.

Какъв е залогът пред българската дипломация?  Каква да е рамката в преговорите със Северна Македония? Защо няма протоколи от заседанията на Комисията? Ще спре ли процесът на разширяване на ЕС, ако Скопие не коригира подхода си? Само исторически факти ли ще съдържа Бялата книга на автори от БАН?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес”  гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Chukan Kirilov
преди 3 години
Ами то след 10 ноември само пребоядисани комунисти са на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 3 години
Защото ние след 1990-а решихме, че като няма Тито и Югославия и те изведнъж ще спрат антибългаризма и той от само себе си ще изчезне.Доста грешен анализ, при положение, че си изпуснал 3 поколения, на които им е насаждано подобно мислене. И съответно - грешна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още