IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на словенските банки започва през юни

Очаква се прехвърлянето на проблемните активи към "лошата банка" да приключи към края на третото тримесечие

10:41 | 15.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Спасяването на словенските банки започва през юни

Спасяването на проблемните банки в Словения ще започне през следващия месец, съобщи за CNBC финансовият министър на страната Урош Куфер.

До края на юни първите проблемни активи на финансовите институции трябва да бъдат прехвърлени към “лошата банка”, като целият процес се очаква да приключи до края на третото тримесечие.

Словения планира да прехвърли към “лошата банка” проблемни кредити за 3,3 млрд. евро, отпуснати от трите най-големи банки в страната, в замяна на държавни облигации на стойност 1,1 млрд. евро.

Куфер увери инвеститорите, че страната няма да забави необходимите икономически реформи. “”Знаем, че трябва да осъществим реформите много бързо. Обещахме това на инвеститорите и започваме да изпълняваме обещанието си. Няма обаче да се фокусираме върху времето. Искаме процесът да бъде напълно прозрачен и професионален, искаме да увеличим ползите, а не да спестим време”, коментира той.

Финансовият министър на Словения припомни също така, че една от първите мерки за стабилизирането на публичните финанси е приватизацията на държавните компании. Предвижда се първоначално да бъдат раздържавени 15 фирми. “Ще видим как стоят нещата и какво още можем да направим, за да продължим”, коментира Куфер.

Междувременно еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че е твърде рано да се коментира надеждността на плановете за реформи на Словения. “Все още е твърде рано да се каже дали програмата предоставя достатъчно силен и надежден отговор на най-голямото предизвикателство пред страната в момента", коментира той.

В същото време и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че Словения се насочва към изключително тежка банкова криза и дълбока рецесия, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Никой няма да спасява БГ банките. Не защото нямат нужда, а защото нямат значение, понеже не сме в ЕЗ. Нашите "умни" политици така ни наредиха, хем дефакто въведоха еврото, чрез борда, хем не сме в ЕЗ. Така обираме всички пасиви на скъпото (спрямо долара) евро, но ако сме изправени пред системен колапс, проблемът си е наш, не на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Людени
преди 10 години
Хей !Да не дойде ред да се спасяват и т.нар. български банки .... че тогава ще се "разкаля" терена !! :-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още