IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата на руските лекари е близо 53 хил. рубли

Възнагражденията на докторите за пет години нарастват с 50%, а на медицинските сестри – с 47%

17:48 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Средната заплата на руските лекари от 2012 г. до 2017 г. е нараснала с почти 50% - до 52,9 хил. рубли на месец, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от РИА Новости.

Преизчислено в български левове, възнагражденията на лекарите в Русия минават 1525 лева.

За сравнение, при сключване на колективния трудов договор за отрасъл „Здравеопазване” в края на миналата година минималната заплата на български лекар с една специалност в университетски и многопрофилни болници за активно лечение се вдигна от 800 лева на 980 лева, за лекар с две специалности – от 850 лева на 1000 лева, а за началник на отделение – от 900 лева до 1050 лева.

Вероника Скворцова обяви, че средната месечна заплата на медицинските сестри се е увеличила с 47% до 29,4 хил. рубли (около 847 лева), като средното възнаграждение на медицинския персонал през първата половина на тази година беше 19,3 хил. рубли (556 лева).

За сравнение, българските медицински сестри след подписване на колективния трудов договор получават най-малко 750 лева, вместо предишните 600 лева, а възнагражденията на старшите медицински сестри се вдигнаха от 660 лева на 810 лева. Увеличенията обаче не засегнаха здравните работници в спешната помощ, където заплатите са по-високи. Медицинска сестра там взема минимум 900 лева, а лекар – 1500 лева.

Руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова отбеляза, че продължава работата за повишаване на заплатите в регионите, като стремежът е да се увеличат и бонусите.

„В Русия има само пет региона, където този показател остава на ниско ниво – в рамките на 20-25%“, подчерта тя.

Министерството на здравеопазването на Руската федерация съвместно с Националната медицинска камара вече са готови с проект за концепция, която предвижда въвеждането на система за саморегулиране на професионалните дейности на здравните работници.

"Работим по въпроси, свързани с правния статут, структурата и правомощията на професионалните лекарски организации с нестопанска цел", посочи Скворцова.

Руското министерство на финансите прогнозира, че заплатите на държавните служители през 2018 г. ще се увеличат с 4,1% във връзка с изпълнението на постановления на руския президент Владимир Путин от месец май.

През юни държавният глава заяви, че заплатите на служители от обществения сектор, които не отговарят на условията за постановленията от май, също ще бъдат индексирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още