IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супермаркетите в Чехия ще трябва да даряват непродадената храна

Ако нарушат закона, са заплашени от глоба в размер на до 390 000 евро

16:51 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации. Конституционният съд в Бърно обяви съответния закон за конституционен, предава DPA.

Съдиите се позоваха на Чешката харта на основните права, която гласи, че „собствеността задължава“. Задължението за предаване освен това било част от глобалните усилия за решаване на „тежките проблеми с разхищаването на храни“.

Срещу новата регулация бе предявена жалба от 25 членове на Сената (чешкия парламент, б. ред.). Те я възприемат като недопустима намеса в правата на собственост и връщане към комунистическите практики.

Мярката засяга само хранителни магазини с търговска площ от над 400 квадратни метра. При нарушение на закона веригите са заплашени от глоби в размер на до 390 000 евро.

Сред най-големите вериги супермаркети в Чехия са германските Kaufland, Lidl (които са активни и в България и са част от групата Schwarz) и Penny Market, холандската Ahold и британската Tesco Group.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още