IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебно решение постави пред риск гръцката пенсионна система

Атина ще търси нова реформа на осигурителната система заради някои разпоредби в закона „Катрунгалос“ от 2016 г., които беше определени за неконституционни

10:30 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство ще бъде принудено да пристъпи към нова реформа на осигурителната система, след като миналата седмица гръцкият върховен административен съд определи като неконституционни някои разпоредби от т.нар. закон "Катрунгалос" от 2016 г., съобщава "Катимерини". От решението на съда не възникват задължения със задна дата за "орязани" пенсии, но най-вероятно то ще натовари пенсионната система от тук нататък, понеже се отменя намаляването на допълнителните пенсии, високите осигурителни вноски на свободните професии и ниските коефициенти, по които се изчисляват пенсиите на хората със средни и високи доходи. 

Вестникът пише още, че в сянката на това и по-стари решения на върховния административен съд за осигурителната система правителството ще се опита да убеди международните институции, че не съществува "дупка" в бюджета за 2020 г. Същевременно кабинетът на Мицотакис готви "План Б" в случай, че институциите настояват на оценките си, че такъв недостиг съществува. Според високопоставен правителствен източник правителството подготвя автоматично приключване на данъчните ревизии на дружества и свободни професии за финансовите години от 2013 година нататък, като по този начин се оценява, че ще бъдат събрани допълнително около 1 милиард евро. По принцип международните институции се противопоставят на тази практика, защото според тях тя вреди на финансовата култура. От друга страна правителството смята, че по този начин може да бъде избегната опасността от отписване на големи задължения към държавата по давност.

"Вима" също съобщава за решението на върховния административен съд и пише, че с него се изравняват вноските на наемните служители и на самонаетите лица. Увеличават се и пенсионните коефициенти на хората с над 30 години трудов стаж. Същевременно решението на съда осуетява възможността за искания за плащане със задна дата по намалените със закона "Катрунгалос" пенсии.

"Катимерини" също коментира, че съдът е решил, че намалението е било макар и гранично конституционно и така гръцката държава е избегнала неизчислими фискални щети.

"Филелефтерос" коментира, че пенсионната система трябва да се изгражда от начало. В следващите няколко месеца министърът на труда Янис Вруцис в сътрудничество с финансовия щаб на правителството ще внесе нова законодателна рамка, за да бъдат коригирани "катастрофалните промени" със закона "Катрунгалос", който падна в съда. Бюджетната цена на новите мерки обаче остава неизвестна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още