IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът на САЩ и Германия се пропуква по границата на Косово и Сърбия

От Берлин вече предупредиха, че подобни действия могат да събудят напрежението в региона докато според Вашингтон съществува риск, ако нещата останат без промяна

22:12 | 19.10.18 г.
<p>
	Ангела Меркел между Хашим Тачи и Александър Вучич <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел между Хашим Тачи и Александър Вучич Снимка: Ройтерс

Западният съюз на Германия и САЩ започва да се пропуква, като двете страни се оказва, че разминават позициите си относно плановете на Сърбия и Косово да преначертаят границите си на етническа основа.

От Берлин вече предупредиха, че подобни действия могат да събудят напрежението в региона докато според Вашингтон съществува риск, ако нещата останат без промяна, посочва Bloomberg в свой материал.

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич призоваваха за размяна на територии с довода, че по този начин ще се нормализират двустранните отношения между страните и ще се изпълни основно изискване към тях за членство в Европейския съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел вече отхвърли подобни планове, тъй като според нея това ще предизвика етническо напрежение в един от най-нестабилните региони в Европа. Въпреки това както Тачи, така и Вучич, се опитаха да спечелят международна подкрепа за своите планове.

„Ние сме истински и сериозно притеснени за това как целта на диалога е формулирана, че територията е единственото решение на всичко“, посочи в четвъртък Сабине Щьор, ръководителка на отдела за Западните Балкани на Федералната външнополитическа служба в Берлин, по време на форум в Белград, посветен на сигурността. „Не вярваме, че това ще доведе до устойчиво решение. Фокусирането върху територията ще доведе диалога до задънена улица“, заяви още тя.

ЕС даде да се разбере, че няма да се приемат нови членове с нерешени гранични спорове. Сърбия и Косово вече проведоха редица кръгове на политически дискусии с посредничеството на ЕС от 2013 г. насам, когато двете страни подписаха т. нар. Брюкселско споразумение – договорът, който установява рамката, необходима за затопляне на отношенията.

И макар САЩ също да не подкрепят „коригиране на границите“, властите в страната предупредиха, че нещата не трябва да остават такива, каквито са, посочи американският посланик в Белград Кайл Скот.

„Статуквото също крие рискове и не само рискове за замразен конфликт“, заяви Скот по време на същата конференция. „Съществуват рискове в настоящото статукво, нестабилност и напрежение, които могат да доведат до подновяване на конфликта в региона“, допълни той.

САЩ планира да даде на лидерите на Косово и Сърбия „пространство да развият“ обширно, трайно и осъществимо споразумение без „начертаването на червени линии, с които се казва, че това или онова е неприемливо за нас“. По думите му обаче в същото време САЩ са заявили на лидерите и от двете страни, че с това не получават „празен чек“ от Вашингтон, допълни още дипломатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още