IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия може да придобие дела на Etihad в Air Serbia

Арабската компания държи 49 на сто от сръбския национален превозвач

15:50 | 04.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC</em></p>

Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC

Сърбия може да придобие 49% от капитала на националния превозвач Air Serbia, собственост на Etihad Airways, за да получи пълен контрол над компанията, заяви министърът на инфраструктурата Зорана Михайлович, цитиран от SeeNews.

Правителството може да започне преговори с Etihad, за да придобие неговия дял в компанията и да подкрепи превозвача в преодоляването на неблагоприятните ефекти от пандемията на коронавирус, заяви Михайлович във видео интервю, публикувано на уебсайта на частната телевизия TV Prva.

„Ще видим дали ще има закупуване на някакъв допълнителен пакет. Може да обсъдим дали  да купим акциите на Etihad. Има няколко варианта", казва Михайлович.



Коронавирусната епидемия нанесе пряка щета от 30 милиона евро (32,6 милиона долара) на Air Serbia и сумата може да се удвои до края на 2020 г., добави тя.

Air Serbia прекрати операциите на своите редовни полети на 20 март, малко след като правителството обяви извънредно положение в страната заради избухването на коронавируса. Първата налична дата за закупуване на билети за полети на Air Serbia вече е 18 май.

През 2013 г. Etihad Airways подписа сделка за придобиване на 49% дял в JAT Airways, компания, изцяло собственост на сръбското правителство. Съгласно споразумението за стратегическо партньорство Etihad получи петгодишен договор да управлява авиокомпанията и да я ребрандира на Air Serbia през октомври същата година. Сръбското правителство притежава останалите 51% от Air Serbia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
С виетнамски донги !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
и с к'ви пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още