IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия получава технологията за производството на "Спутник V"

Част от руските ваксини, доставяни по света, ще бъдат произведени в Индия

18:06 | 05.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сърбия подписа договор с държавния Руски фонд за директни инвестиции и фармацевтичната компания "Генериум", по силата на който ще може да произвежда руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", съобщава ТАСС. Правото да произвежда продукта на Института "Гамалея" получава сръбският Институт по вирусология "Торлак".

Става дума за чувствителна информация и секретни документи, които могат да се обменят само между партньори с огромно взаимно доверие, коментира министърът на технологиите в сръбското правителство Ненад Поповоч по повод сключеното споразумение.

През април Институтът "Торлак" ще изработи три пробни серии на руската ваксина. Образци от тях ще бъдат изпратени в Русия за проверка на качеството.

Очаква се до 20 май производството в Сърбия да получи одобрението на руските разработчици. Така Сърбия ще стане първата европейска държава, в която е изнесено производство на "Спутник V".

ТАСС напомня, че руският президент Владимир Путин договори със своя сръбски колега Александър Вучич производството на руската ваксина по време на телефонен разговор на 3 април 2021 година.

Междувременно Руският фонд за директни инвестиции съобщи, че е сключил и договор с индийската биотехнологична компания Panacea Biotec за производството на 100 млн. дози от руската ваксина годишно. Тези дози ще се използват за покриването на заявените количества от "Спутник V" по света.

Към момента 59 държави са одобрили използването на руската ваксина, посочват още от институцията.

Panacea Biotec има опит в производството на ваксини и досега е доставила повече от 10 млрд. дози ваксина срещу полиомелит. Компанията произвежда още и препарати за лечение на диабет, гастроентерологични и онкологични заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
прозрения от 4и километър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Сърболяка бързо щял да усвои новата руска "технология", щото много наподобявала сегашната технология - сипваш в казана джибри, палиш огън и чакаш да потече "ваксина".Новото се изразявало само в изричането на магически слова по адрес на Запада, друсане на казачок и пускане на Калинка мая...а най-яките дози се постигали с клетва за вярност към путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още