IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия се кани да стане един от най-големите пазари на "Газпром" на Балканите

Страната обмисля да преговаря за удвояване на доставките на руски газ в следващите 10 години

14:44 | 17.11.21 г. 5
<p>
	<em>Александър Вучич, Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Александър Вучич, Снимка: Bloomberg LP

Сърбия обмисля възможността да поиска от Русия удвояване на доставките на природен газ, става ясно от коментар на президента Александър Вучич пред телевизия Happy, пише ТАСС. Сръбският президент коментира, че страната вероятно ще преговаря за доставката на 3 млрд. куб. метра в следващите 10 години.

По данни на сайта на "Газпром" през 2020 г. Сърбия е получила 1,4 млрд. куб. метра руски природен газ. Доставките минават изцяло през територията на България.

Ако Белград договори увеличените доставки, Сърбия ще стане един от най-големите пазари на "Газпром" на Балканите. През 2020 г. най-големият потребител на руски газ в региона е Гърция с 3,1 млрд. куб. метра, следвана от България с 2,3 млрд. куб. метра.

Причината за увеличението е енергийната криза. "Днес купуваме газ по дългосрочни договори за 270 долара (за 1000 куб. метра - б.ред.), представяте ли си какво ще стане, ако цената се повиши до 900 долара", коментира Вучич пред сръбския телевизионен канал.

Средната цена на руския природен газ през 2020 г. е била 125 евро на 1000 куб. метра, сочат още данните на "Газпром" за доставките по дългосрочните договори. През това лято недостигът на газ увеличи сериозно цената на газовите пазари в Европа, а заради поскъпналия петрол се повишава и цената на суровината, изчислявана на базата на петролните еквиваленти.

Заради замразената процедура по сертифицирането на "Северен поток 2" цената на природния газ премина нивото от 1100 долара на 1000 куб. метра, или почти 100 евро за мегаватчас. Пазарите са изнервени още и от решението на "Газпром" да не участва в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през Украйна и Полша.

Вучич коментира още, че в газохранилищата на Сърбия в момента има 161 млн. куб. метра, като страната вече започна да черпи от тях заради енергийната криза на Стария континент.

Сръбският президент ще разговаря с руския си колега Владимир Путин на 25 ноември в Москва. Очаква се тогава да бъде обсъдена и цената на газа и доставките на суровината към Сърбия.

В края на 2020 г. Александър Вучич коментира, че Белград купува газ оттам, откъдето е най-евтино, и не се притеснява от евентуални санкции. Сръбският президент обясни, че е преговарял с Азербайджан за доставки, но му е било отговорено, че по Трансадриатическия газопровод (TAP) не са предвидени количества за Сърбия.

През ТАР България има договорка да получава по 1 млрд. куб. метра газ от Каспийско море годишно. Засега обаче страната ни не може да реализира тези доставки, тъй като връзката Комотини - Стара Загора (IGB) още не е готова. Очаква се тя да влезе в експлоатация до средата на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Global Competitiveness Report, 2019: сред първите 15 са такива суровинни гиганти като Сингапур, Хонг Конг, Нидерландия, Швейцария, Дания, Тайван.Затова пък икономически ''колоси'' с безкрайни ресурси са към средата и края на класацията: Китай 28., Саудитска Арабия 36., Русия 43.(!).Извод: ресурсите, също като парите, не носят полза ако нямаш представа как да ги използваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
руслямист ... във венецуела токът и нафтата са безплатни ... :))) ... де ги венецуелците в световната класация на богатството ... ?! ... и що бегат от държавата си ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си мaлoyмен. Евтини енергоресурси имат само изостаналите държави, защото заплатите са ниски. За сега русия има такива, защото заплатитена на работещите в тази област са 4-5 пъти по-малки от тези на европейските им колеги. И до кога кpeпостните ще са съгласни? До освобождението им от путин, демек колкото по-скоро толкова по-добре. Не си наясно също, че в момента енергията от възобновяеми източници е с най-ниска себестойност и явно призоваваш да преминем към нея, въпреки че не може да се съхранява. Станал си зелен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Няма конкурентна икономика без евтини енергоресурси. Но това за джурнаглистиката е висока летва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
dakl
преди 2 години
В момента цената на природния газ е 1150 долара, а Сърбия като най бързо развиваща се икономика в Европа при такива цени на горивата , не би могла да се задържи на върха на европейския икономически Олимп! Естественно че тя ще бъде премирана, не случайно 150,000 белоградчани приветствуваха Путин при последното му посещение в Сърбия, а предстои и 19-та лична среща между президентитите на Сърбия и Русия за последните 7 години , откакто на власт в западната ни съседка е Вучич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още