Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Сърбия се кани да стане един от най-големите пазари на "Газпром" на Балканите

Страната обмисля да преговаря за удвояване на доставките на руски газ в следващите 10 години

Сърбия се кани да стане един от най-големите пазари на "Газпром" на Балканите

Александър Вучич, Снимка: Bloomberg LP

Сърбия обмисля възможността да поиска от Русия удвояване на доставките на природен газ, става ясно от коментар на президента Александър Вучич пред телевизия Happy, пише ТАСС. Сръбският президент коментира, че страната вероятно ще преговаря за доставката на 3 млрд. куб. метра в следващите 10 години.

По данни на сайта на "Газпром" през 2020 г. Сърбия е получила 1,4 млрд. куб. метра руски природен газ. Доставките минават изцяло през територията на България.

Още по темата

Ако Белград договори увеличените доставки, Сърбия ще стане един от най-големите пазари на "Газпром" на Балканите. През 2020 г. най-големият потребител на руски газ в региона е Гърция с 3,1 млрд. куб. метра, следвана от България с 2,3 млрд. куб. метра.

Причината за увеличението е енергийната криза. "Днес купуваме газ по дългосрочни договори за 270 долара (за 1000 куб. метра - б.ред.), представяте ли си какво ще стане, ако цената се повиши до 900 долара", коментира Вучич пред сръбския телевизионен канал.

Средната цена на руския природен газ през 2020 г. е била 125 евро на 1000 куб. метра, сочат още данните на "Газпром" за доставките по дългосрочните договори. През това лято недостигът на газ увеличи сериозно цената на газовите пазари в Европа, а заради поскъпналия петрол се повишава и цената на суровината, изчислявана на базата на петролните еквиваленти.

Заради замразената процедура по сертифицирането на "Северен поток 2" цената на природния газ премина нивото от 1100 долара на 1000 куб. метра, или почти 100 евро за мегаватчас. Пазарите са изнервени още и от решението на "Газпром" да не участва в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през Украйна и Полша.

Вучич коментира още, че в газохранилищата на Сърбия в момента има 161 млн. куб. метра, като страната вече започна да черпи от тях заради енергийната криза на Стария континент.

Сръбският президент ще разговаря с руския си колега Владимир Путин на 25 ноември в Москва. Очаква се тогава да бъде обсъдена и цената на газа и доставките на суровината към Сърбия.

В края на 2020 г. Александър Вучич коментира, че Белград купува газ оттам, откъдето е най-евтино, и не се притеснява от евентуални санкции. Сръбският президент обясни, че е преговарял с Азербайджан за доставки, но му е било отговорено, че по Трансадриатическия газопровод (TAP) не са предвидени количества за Сърбия.

През ТАР България има договорка да получава по 1 млрд. куб. метра газ от Каспийско море годишно. Засега обаче страната ни не може да реализира тези доставки, тъй като връзката Комотини - Стара Загора (IGB) още не е готова. Очаква се тя да влезе в експлоатация до средата на 2022 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
2
 
5
alex8712 до: дядя Вова
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Global Competitiveness Report, 2019: сред първите 15 са такива суровинни гиганти като Сингапур, Хонг Конг, Нидерландия, Швейцария, Дания, Тайван.Затова пък икономически ''колоси'' с безкрайни ресурси са към средата и края на класацията: Китай 28., Саудитска Арабия 36., Русия 43.(!).Извод: ресурсите, също като парите, не носят полза ако нямаш представа как да ги използваш...
7
 
1
 
4
zelka007 до: дядя Вова
преди 6 месеца
руслямист ... във венецуела токът и нафтата са безплатни ... :))) ... де ги венецуелците в световната класация на богатството ... ?! ... и що бегат от държавата си ... ?!
11
 
1
 
3
Стоян Петров до: дядя Вова
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ти наистина си мaлoyмен. Евтини енергоресурси имат само изостаналите държави, защото заплатите са ниски. За сега русия има такива, защото заплатитена на работещите в тази област са 4-5 пъти по-малки от тези на европейските им колеги. И до кога кpeпостните ще са съгласни? До освобождението им от путин, демек колкото по-скоро толкова по-добре. Не си наясно също, че в момента енергията от възобновяеми източници е с най-ниска себестойност и явно призоваваш да преминем към нея, въпреки че не може да се съхранява. Станал си зелен?
5
 
7
 
2
преди 6 месеца
Няма конкурентна икономика без евтини енергоресурси. Но това за джурнаглистиката е висока летва.
7
 
7
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
В момента цената на природния газ е 1150 долара, а Сърбия като най бързо развиваща се икономика в Европа при такива цени на горивата , не би могла да се задържи на върха на европейския икономически Олимп! Естественно че тя ще бъде премирана, не случайно 150,000 белоградчани приветствуваха Путин при последното му посещение в Сърбия, а предстои и 19-та лична среща между президентитите на Сърбия и Русия за последните 7 години , откакто на власт в западната ни съседка е Вучич!

Още от Централна и Източна Европа
Русия разхлаби още капиталовия контрол заради поскъпването на рублата