Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Тайната връзка на СИРИЗА с Москва

Симпатията на Русия към новото гръцко правителство е отвъд нормата, посочват експерти

Тайната връзка на СИРИЗА с Москва

Новият гръцки външен министър Никос Кодзиас (първият отляво) и руският създател на идеологията на Евразийството Александър Дугин (в средата). Снимка: блога на Антон Шекховцов

Наблюдателите на Европа забелязаха веднага, че новото правителство в Гърция, водено от крайнолявата СИРИЗА, което има потенциала да разруши крехката солидарност на Европейския съюз (ЕС), осъждаща руската агресия в Украйна, пише Радио „Свободна Европа“.

Наскоро изтекли имейли разкриват продължителността и дълбочината на връзката между СИРИЗА и свързания с Кремъл идеолог на Евразийското движение Александър Дугин и руския олигарх Константин Малофейев, за когото се твърди, че подкрепя финансово голяма част от сепаратисткото движение в Украйна.

Още по темата

Антон Шекховцов, изследовател на крайнодясната политика в Европа, твърди, че симпатията на СИРИЗА и коалиционния ѝ партньор – дясната партия „Независими гърци“  към Русия, е отвъд нормата за Гърция.

„Проруските чувства са доста разпространени в Гърция като цяло“, заявява Шекховцов, „но тези две партии - тяхната външна политика е изключително, открито проруска. И фактът, че премиерът на новото правителство Алексис Ципрас направи първите си контакти с руския посланик в Гърция, това означава, че той може би се опитва да установи по-значително сътрудничество с Русия“.

През декември 2014 г. руска хакерска група, наречена „Шалтай Болтай“, публикува голям брой имейли от Георги Гавриш, близък приятел на Александър Дугин и висш кадър на Евразийското движение на Дугин. Много от имейлите се отнасят към усилията на Дугин и милиардера Малофейев да създадат кръг от европейски политици и интелектуалци, които да симпатизират на Русия.

Десетки от тези имейли се отнасят за разговори между Гавриш и хора от СИРИЗА, заявява Христо Грозев, медиен инвеститор и блогър.

Съобщенията показват „много близкото взаимодействия по стратегията, ПР-а и т.н.“, заявява Грозев. Той смята, че консултантите на СИРИЗА изпращат „стратегически меморандуми“ за партийни позиции и политики на Дугин и Гавриш, за да получат техните коментари и предложения.

Гавриш е живял в Гърция в продължение на няколко години до около 2013 г. „През тези пет години той (Гавриш – бел. ред.) е служил, изглежда, като инструмент на Дугин да открие политици или публични фигури в Гърция със сходни идеи или подлежащи на убеждаване, които да участват в идеологията на Дугин на Евразийство срещу Атлантизъм“, заявява Грозев.

Още по темата

Един от хората, свързани с дискусиите, е Николас Лаос, - гръцки интелектуалец и съветник на СИРИЗА. Неговият бизнес е свързан с Русия, а партньор е руската фирма за корпоративна сигурност R-Tekhno.

В един от изтеклите имейли Лаос пише на Дугин: „Знам много добре как работи врагът и с вашето покровителство аз ще мога да отвърна на удара ефективно и силно“.

Друго от съобщенията изглежда се отнася за Панос Каменос, водач на партията „Независими гърци“, който е новият министър на отбраната на Гърция. Съобщението от 25 октомври 2014 г. е написано от влиятелния блогър Димитрис Константакопулос, който изглежда е извършвал стратегически консултации за Сириза. В него се обсъжда базирания в Атина Институт за геополитически изследвания, който Каменос основава със своя приятел, професора от Тракийския университет Филипос Цалидис.

„Преди месец Панос изглеждаше пълен от „ентусиазъм“, искайки редовно съдействие. И след това отиде в Москва по лични причини, както ни каза (за сватбата на приятел) и след това изчезна от радара по доста впечатляващ начин. Любопитен съм дали някога ще разбера какви са причините, които ще даде за изчезването си“, гласи съобщението.

Един месец след написването на съобщението институтът на Каменос подписва „меморандум за разбирателство“ с влиятелния Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ). РИСИ бе част от Службите за външно разузнаване (Слу́жба вне́шней разве́дки, СВР), докато не бе вкарана в кабинета на руския президент през 2009 г. Директорът ѝ Леонид Решетников е бивш генерал лейтенант от СВР.

Дугин също така е свързан и с новия външен министър на страната, Никос Кодзиас. През април 2013 г. Кодзиас, която тогава е професор в Университета на Пирея, е поканил Дугин да изнесе лекция на тема „Международната политика и Евразийската визия“. По време на лекцията Дугин заявява, че Гърция не трябва да се включва в ръководения от Русия Евразийски съюз, а вместо това трябва да взема участие „в пресъздаването на архитектурата на Европа“ и да формира „източния полюс на европейската идентичност“ вътре в ЕС, заедно със Сърбия и други страни.

Дугин се занимава с подобна дейност из цяла Европа от много година, заявява Андреас Умланд, професор в киевската Академия „Могила“. „Той вече е тясно обвързан в продължение на повече от 20 години с цял набор от десни интелектуалци във Франция, Италия, Белгия, Великобритания“, заявява Умланд. „Той ги чете и те четат него. Някои от книгите му са били преведени. Това не е много публична дейност, тъй като това е повече в сферата на публикуването, псевдо-научната дейност, интелектуалните кръгове и беседите на елита“.

Тези усилия нямат особен ефект, докато Дугин не се обединява с милиардера Константин Малофейев, консервативен руски православен националист. На 20 февруари 2014 г. Дугин пише на Малофейев списък с ключови потенциални партньори в Западна Европа.

Грозев заявява, че Путин е окуражил Малофейев да „се впусне“ към „тези фигури, за да създаде „елитен клуб“ на политици, както (Дугин – бел. ред.) го нарича, който да подкрепя руската линия”.

В края на май 2014 г. Дугин и Малофейев са домакини на представители на тези движения, включително Сириза, на тайна конференция във Виена, показват медийни доклади.

Изследователят Шекховцов твърди, че на срещата Дугин и Малофейев „са се срещнали с представители на австрийската Партия на свободата, българската партия АТАКА и на френския Национален фронт. Всички те са крайнодесни партии.

„Те са се опитвали, вече заедно, а не само Дугин, да изградят тези връзки, за да подпомагат руската външна политика“, добавя той.

Още по темата

Грозев твърди, че няма пряка връзка за това, че Дугин или Малофейев са предоставяли средства или материална подкрепа за Сириза или която и да е от другите партии. Въпреки това той отбелязва, че Дугин и Гавриш редовно включват хора, близки до Малофейев в списъците с получатели на техните имейли.

Един от сътрудниците на Малофейев, чието име се появява най-често, е Алексей Комов. Той е православен бизнесмен  и руски представител на консервативния Световен конгрес на семействата. През февруари 2014 г. Комов изнася реч в Националния пресклуб във Вашингтон, в който той обвинява „банкерите от Wall Street” за налагането на комунизма на Русия.

Грозев заявява, че той е изненадан от големия набор „мистицизъм“, който вижда в кореспонденцията между гърците и хората на Дугин. Николас Лаос и особено Гавриш постоянно говорят за Свободните масони „в гръцкото политическо общество, които според тях са, по дефиниция, най-големите врагове на руската политика“.

Детайлите на идеологията са объркани и противоречиви. Умланд описва визията на Дугин като „радикална форма на антизападнизъм“, която в крайна сметка се свежда до „фашистка програма“.

„Той е фашист“, казва Умланд за Дугин. „Той проповядва идеологията, която се свежда до прераждането на руската нация като нова евразийска нация и пълно преструктуриране както на световната политика, така и на руската вътрешна политика. Той е възхвалявал SS преди. Той е правил двусмислени коментари за Третия Райх, италианския фашизъм, германския нацизъм. Той вижда себе си също във фашистката традиция“.

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Димитър Вучев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
4
 
8
 
15
SSIW до: georgi_shum
преди 4 години
А пък, може и странно да ти изглежда, но нито съм отварял, нито съм чувал за какво се говори в изброените по именно от теб издания, сайтове и инф. източници. Надявам се, че няма нужда да се убеждаваме взаимно в съществуването на пропаганда (и в двете посоки). За мене например, опита да избегна губенето на време в четене на съвсем плоски пропагандни внушения ме е водило, в заобикалянето на упоменатите издания. От представата си, че в този сайт ще мога да намирам и чета информация, която запазва една определена дистанция от откровената пристрастност и тенденциозни внушения, съм се ръководил до скоро в практиката си да го следя, но уви ... много сме далеч от удовлетворяването на такова, колкото и да не било непретенциозно условие.
4
 
8
 
14
SSIW до: georgi_shum
преди 4 години
Никъде не съм говорил за тенденциозност в статията сама по себе си (не че нямам мнение по въпроса, но не съм го споделял публично), а за тенденциозност в ЦЯЛОСТНАТА политиката, която провежда редакцията на сайта, по отношение отразяването на един конкретен идейно-политическо феномен - фашизма с различните му форми на проявление.
В подкрепа на което се налага да се цитирам: пост#2 :

„Ако политиката, която провеждахте като ***, следваше курс на разобличение на упоменатите явления като такива ( без оглед от къде произлизат), ... „

Намирам, че са налице всички основания за такава констатация, че по необясними причини редакцията нито осветява, нито е заела някаква позиция, по отношение наблюдаваните явления в Украйна (дали с публикуването на чужд анализ или със свой такъв). ... и съм изказал мнението си именно под материал, който очевидно подчертава такава тенденциозност.
7
 
9
 
13
georgi_shum до: SSIW
преди 4 години
Тенденциозност в статията няма! Както и самата статия няма връзка с Украйна, че да си изразяваш претенциите за тенденциозност на сайта тук. Когато един човек с влияние в страна като Русия, и който поддържа тесни връзки с крайни леви и десни партии в ЕС, е очеваден фашист това трябва да се казва. И ми е чудно дали ще обвиниш в тенденциозност някое про руско бг издание (примерно тв Алфа и в-к Атака, в-к Дума и поне дузи проруски сайта), които ни продъниха ушите как в Киев управлявали фашисти и нацита, а дума не обелват за отявления фашист и фен на СС Дугин, с който редовно се срещат, и който е с тесни връзки и влияние в Кремъл? Същото важи и за повечето руски издания. Те не са ли тенденциозни? И като имаш е предвид, че нацитата в Украйна са с далеч по слабо влияние (поне по мое мнение) върху властта, от колкото това на Дугин и компания върху Кремъл..
5
 
12
 
12
SSIW до: SSIW
преди 4 години
Надявам се, че така внасям нужното разяснение по позицията си : не ми е проблема, че някой, за когото има основания е бил наречен „фашист”, проблема е във фрапиращата избирателност с която ни се подносят и се осветяват тези явления ! От това по-ясно не съм в състояние да ти изложа тезата си и ако продължаваш да я възприемаш като „плява и бръщолевици” ... може би единствения правилен подход е да пропускаш четенето на постовете ми ;))
6
 
12
 
11
SSIW до: georgi_shum
преди 4 години
Това за което е коментара ми и срещу което имам МНОГО против е очевидната тенденциозност ! Повече от година от развитието на тези процеси и слепите и глухите се нагледаха и наслушаха на прояви с недвусмислено фашистки и нацистки характер, както от прослойки в украинското общество, така и от политиците им. Кризата в Украйна вълнува както повечето хора, така и мен и като читател на сайта смея да твърдя , че съм проследил практически всичко изнесено тук, ами ... извинявай ама и намек не съм видял в материалите по темата (а става въпрос за дълъг период), който дори да осветява тези явления, камо ли да ги осъжда ... и изведнъж , хоп – некъв руснак изтипосан на снимка и отдолу пише „фашист” ;))
Това не е ли технология за обработване на общественото мнение или аз съм си паднал на главата?

Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите