IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total търси подкрепата на китайски банки за проект в Русия

Потенциалната сделка ще цели да набере до 15 млрд. долара в местна валута и евро

11:17 | 24.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Total SA развива проект за природен газ на стойност 27 млрд. долара в руската част на Арктика. За целта компанията ще потърси голяма част от финансирането – на стойност до 15 млрд. долара, от китайски банки в местна валута и евро, съобщава The Wall Street Journal.

Решението идва на фона на притесненията, че западните санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна могат да усложнят набирането на средства в долари, което е по-характерно за големите енергийни проекти.

Проектът на Total в Арктика се планира от години и самият той не избягва санкциите. Един от партньорите на Total в проекта за течен природен газ Yamal е руската енергийна компания "Новатек", в която Total има миноритарен дял. Другият голям акционер в "Новатек" е Генадий Тимченко, който е обект на специално насочени американски санкции.

САЩ и Европа наложиха серия от икономически санкции срещу Москва през последните месеци на фона на застоя в конфликта в Украйна. Според режима на санкции има ограничения за прехвърлянето на руски фирми на технологии, свързани с някои нетрадиционни техники за сондиране, включително методите за шистов добив на петрол, както и някои арктически и офшорни петролни проекти. Но Yamal, който е проект за природен газ, не е конкретно засегнат.

Total вече сигнализира за плановете си да посрещне някои от най-големите разходи по проекта чрез набиране на средства от китайски банки. Но размерът на планираното финансиране, разкрит от главния изпълнителен директор Патрик Пуян в интервю, може да направи проекта Yamal най-голямата частна корпоративна сделка с участието на китайски банки. Най-голямата сделка от такъв характер до момента е синдикиран заем на стойност 12 млрд. долара за Daimler AG през 2013 г., при която две от 34-те банки са били китайски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още