IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трибуналът в Хага осъди Ратко Младич на доживотен затвор

Съдът се произнесе, че военачалникът от босненската война е целял етническо прочистване на босненските територии

17:03 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ратко Младич по време на прочитането на присъдата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ратко Младич по време на прочитането на присъдата. Снимка: Ройтерс

Международният трибунал за военни престъпления в Хага осъди сръбския военновременен командир Радко Младич на доживотен затвор заради геноцид и военни престъпления, извършени по време на босненската война през 1992-1995 г., съобщават световните агенции.

Трибуналът отсъди, че Младич е виновен по 10 от общо 11 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително безразборното обстрелване на босненската столица Сараево и клането в Сребреница през 1995 г., когато са убити около 8 хил. души – мъже и момчета мюсюлмани.

Съдът смята, че Младич като военнокомандващ е има „значителен принос“ към преследването и унищожаването на бошняците и хърватите в страната.

Семейството на Младич и адвокатът му ще обжалват присъдата.

Според съдия Алфонс Ори Ратко Младич умишлено е тероризирал населението в Сараево с обстрел и атентати от снайперист. Ори допълва, че целта му е била етническо прочистване на босненските територии чрез изгонване на хърватите и мюсюлманите.

Младич същевременно беше оправдан - в съответствие с по-ранните решения на съда, за геноцид в шест други босненски общини през 1992 г.

Прочитането на присъдата се излъчваше на живо по телевизията и в интернет в босна, пише онлайн изданието EUObserver.com. Хиляди оцелели от войната и семейства на жертви са плакали при произнасянето на решението на съда, посочва изданието.

Съдебният процес срещу Ратко Младич продължи 523 дни. Той включва 500 свидетели и 10 хил. доказателства.

Изданието припомня, че след края на войната през 1995 г. Младич избяга. Дълги години той се е укривал в къщата на свой братовчед в село в близост до Белград и беше заловен през 2011 г.

През миналата година година бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич бе признат за виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството. Той беше осъден на 40 години затвор, припомня още изданието.

Международен наказателен трибунал за бивша Югославия е създаден през 1993 г., за да разгледа случаите на заподозрени в извършването на военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина и Хърватия. Досега са осъдени 83 души. Предвижда се трибуналът да приключи работа през декември.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) посочва, че Европейският съюз (ЕС) не коментира индивидуалните решения, но "напълно зачита решенията на Международния наказателен трибунал и подкрепя неговата работа".

Присъдата на Младич може и да носи някакво морално удовлетворение на засегнатите, но подчертава и съществуващото етническо и политическо напрежение, което заплашва да разкъса Босна и Херцеговина.

В сръбската част на страната бившият генерал е смятан за герой.

В Босна и Херцеговина е в сила тристранна структура за споделяне на властта, разпределена между трите етнически групи - босненски сърби, хървати и мюсюлмани. Това е в сила след сключването на мирното споразумение от Дейтън от 1995 г.
Босненският сръбски лидер Милорад Додик обаче иска да изтегли Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Той разчита на Русия като съюзник. Лидерът на бошняците Бакир Изетбегович неотдавна пък се застъпи за признаването на Косово като независима държава, което разгневи Сърбия.

Основен проблем в Босна продължава да е корупцията, както и неефективните институции. Според анализатори вина за ситуацията има и ЕС, който не желае да се справи със статуквото и да преразгледа Дейтънското споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още