IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска екстрадицията на дипломати, избягали заради чистката в страната

Общо 208 дипломати са отзовани от страната, 32-ма от тях са избягали в други държави

17:46 | 12.08.16 г.
<p>
	Турският външен министър Мевлют Чавушоглу.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Ройтерс

Турция иска екстрадицията на 32-ма дипломати, които не са се върнали в Анкара, въпреки че са били привикани заради разследванията след неуспешния опит за преврат. Това съобщи днес външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Турските власти арестуваха, задържаха или уволниха десетки хиляди хора - военни, държавни служители, съдии, преподаватели, заети в сферата на изкуството и културата и т.н., заради обвинения във връзки с мрежата, ръководена от Фетхуллах Гюлен, духовника в изгнание и основен опонент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Чистката в армията, администрацията и дипломацията притеснява западните съюзници на Ердоган. Турските власти обаче са разгневени заради осезаемата липса на съчувствие от западните лидери, които изразиха повече притеснения от репресиите след опита за преврат, отколкото от самия опит.

Чавушоглу съобщи, че общо 208 турски дипломати са били отзовани във връзка с разследванията след 15 юли. От тях обаче 32-ма са избягали в други страни.

"Ние сме в контакт със страните, където те са избягали, и се работи по тяхното екстрадиране”, коментира турският външен министър на пресконференция в Анкара, която даде по повод среща с иранския му колега.

Сред избягалите са и трима военни аташета. Двама от тях са избягали от Гърция в Италия, а друг е избягал от Босна, твърди Чавушоглу. Двама турски генерали, базирани в Афганистан, които са пътували до Дубай, и друго аташе, работило в Саудитска Арабия, вече са изпратени обратно в Турция.

Чавушоглу допълва, че са изпратени и всички необходими документи за екстрадицията на Фетхуллах Гюлен от САЩ, която Анкара поиска от Вашингтон.

Днес турските власти издадоха и заповед за арест на легендарния футболист Хакан Шюкюр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още