IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция проправя път за свикването на референдум

Парламентът прие на второ четене проект за конституционни поправки, които ще увеличат правомощията на президента

09:00 | 21.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турският парламент прие на второ четене проект за конституционни поправки, които имат за цел да увеличат правомощията на президента на страната Реджеп Тайип Ергоган. Това пък проправя пътя за свикването на референдум напролет, предава AFP.

Текстът получи одобрение с 339 гласа. Това е с 9 повече от мнозинството от три пети, което е необходимо, за да се предложи реформата на референдум.

На заседанието, което е продължило цяла нощ и е приключило рано тази сутрин, законодателите са гласували пакет от поправки, предложени от управляващата партия на Ердоган.

“Сега поверяваме това на народа, сега той има думата и той ще реши”, коментира премиерът Бинали Йълдъръм, приветствайки резултата.

Президентът и неговите поддръжници твърдят, че промените ще донесат стабилност, но според критиците поправките ще предоставят прекалено много власт на президентстката институция, посочва ДПА. Ердоган, който управлява Турция от 2003 г. насам ,нееднократно е обвиняван в засилващ се авторитаризъм.

Според президента страната се нуждае от силно лидерство, подобно на системата на управление в САЩ или Франция, така че да се избягват нестабилните коалиционни правителства.

Съгласно Конституцията на Турция правомощията на държавния глава са до голяма степен церемониални. Ердоган обаче даде заявка, че ще преразгледа ролята на президента, като обяви това още преди да спечели президентските избори през 2014 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още