IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се готви за меко кацане след срива на лирата

Според турския финансов министър икономиката ще се възстанови и ще изпълни целта за растеж от 2,3% в края на 2019 г.

16:38 | 24.01.19 г.
<p>
	Турският финансов министър Берат Албайрак.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският финансов министър Берат Албайрак. Снимка: Архив Ройтерс

Човекът, който управлява турската икономика, се готви за „меко кацане“ след поредицата от силни валутни сътресения, съобщава Bloomberg.

Въпреки че Турция е все по-застрашена от навлизане в първата си рецесия от десет години, министърът на финансите Берат Албайрак заяви, че икономиката показва признаци на забавяне в съответствие с плана на правителството за промяна към „основан на качеството ръст“, след като сривът на лирата сложи край на годините на силен растеж.

Икономиката ще се възстанови и ще изпълни официалната цел за растеж от 2,3% до края на 2019 г., която ще бъде „много обещаваща година за нас“, заяви Албайрак в интервю за Bloomberg Television в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Забавянето обаче вероятно ще продължи през първите три месеца на тази година, призна той.

„Ще има известно забавяне. Това е стратегия за меко кацане“, заяви Албайрак.

Други не са толкова убедени, че сривът на турската икономика може да бъде предотвратен. Индустриалното производство вече намалява, а доверието на потребителите бързо се срива. Moody’s Investors Service предупреди, че загубите за лирата ще доведат до рязко свиване през първата половина на тази година.

Турската икономика е напът да се свие три поредни тримесечия до юни тази година, сочат прогнози на анализатори, събрани от Bloomberg. Последните данни показаха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал в периода между юли и септември с най-бавния си темп от 2016 г. на годишна база и се е свил спрямо предходните три месеца.

Турските ръководители опитват да съживят икономиката чрез т. нар. от Албайрак „балансиращ“ период, след като сривът на лирата миналата година засегна банковото кредитиране. В рамките на подхода правителството приема стимули за икономиката, за да спре бързото свиване в някои ключови сектори като промишленото производство, но се въздържа от масови мерки за стимулиране.

Тригодишният икономически план на Албайрак, представен през септември, показа предпазливото мислене в Турция. В него министърът определи цел за растеж през 2019 г., която е близо една трета от постигнатия ръст през 2017 г.

Лирата загуби над една четвърт от стойността си през август, когато Албайрак заяви, че Турция е мишена на „икономическа война“, започната от чуждестранни сили. Обезценяването тласна потребителската инфлация до над 20% спрямо официалната цел от 5%. То също така засегна местното търсене, което обичайно е най-големият двигател на икономическия растеж.

Повишаването на цените накара Турската централна банка да вдигне лихвите до най-високото им ниво от над десет години през септември. Президентът Реджеп Ердоган, който защитаваше ниските лихви, в последно време се въздържа да критикува повишаването на лихвените проценти.

„Централната банка върши работата си много добре в последните месеци и показа колко независима и силна е“, заяви Албайрак. „Паричната и фискалната политика е най-добрата от десетилетия. Можем да се борим с инфлацията само с фискални и парични политики“, допълни той.

Албайрак повтори обещанието си да постави таван на държавните разходи, за да ограничи инфлацията, но пазарите остават предпазливи относно способността на правителството да постигне фискалните си цели в година на избори.

Тригодишната икономическа програма предвижда бюджетен дефицит от 1,8% от БВП в края на 2019 г. спрямо средно погнозираните 3,1% в допитването на Bloomberg сред анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още