Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Турция сви драстично прогозите за растеж за тази и следващата година

За тази година прогнозите са за ръст от 3,8% при досегашните 5,5%

Турция сви драстично прогозите за растеж за тази и следващата година

Снимка: Ройтерс

Турските власти понижиха драстично прогнозите си за растеж за тази и следващата година.

Турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак заяви в четвъртък, че икономическият ръст се очаква да бъде 3,8% тази година и 2,3% през 2019 г. И двете стойности са коригирани надолу спрямо досегашните изчисления и за двете години от 5,5%.

По-рано днес министърът представи и новия средносрочния икономически план на Турция, в който обаче не присъстваха големите намерения за реформа на банковата индустрия, на които се надяваха някои инвеститори и най-вече създаването на т. нар. механизъм „лоша банка“, който да поеме необслужваните дългове. 

Още по темата

Източници на Ройтерс посочват, че в сряда е бил проведен дебат между високопоставените държавни представители в страната за промените в прогнозите за растеж, който подчертава деликатния баланс между дългогодишното желание на Ердоган за икономическа експанзия и призивите на инвеститорите за повече политики на икономии.

Албайрак, който е и зет на президента Реджеп Ердоган, преди това обеща “реалистични макроикономически цели“ и „правилните планове за действие“.

„Ще наблюдаваме постепенно увеличение на растежа оттук нататък. Нашата основна цел е да постигнем 5-процентен ръст от 2021 г. нататък“, каза в четвъртък министърът.

По думите му властите в страната ще осъществят „необходимите политики и мерки, за да се гарантира, че икономическите трудности са преодолени“, посочи той. „Ние сме наясно със силните и слабите страни на икономиката“, допълни той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори