IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция затегна паричната политика за пръв път от близо 3 години

Централната банка повиши едноседмичната репо лихва с 50 базисни пункта до 8% и лихвата по овърнайт кредитирането с 25 пункта до 8,50%

14:11 | 24.11.16 г.
<p>
	Управителят на централната банка Мурат Четинкая. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на централната банка Мурат Четинкая. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта в четвъртък, което е първото повишение от близо три години, съобщи Ройтерс. Мярката на регулатора, начело с Мурат Четинкая, идва в среда на поскъпващ долар и опасения за сигурността в Турция, които обезценяват лирата и предизвикват тревоги за нарастваща инфлация.

Противопоставяйки се на неколкократните призиви на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-евтино кредитиране, банката увеличи едноседмичната репо лихва до 8%. Институцията повиши и лихвата по овърнайт кредитирането с 25 базисни пункта до 8,5 на сто. Овърнайт лихвата по депозитите остава на ниво 7,25%.

12 от всички 19 икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение от 25 пункта в репо лихвата, но очакваха регулаторът да се въздържи, що се отнася до лихвата по овърнайт кредитирането. Това е първата мярка за затягане на паричната политика от януари 2014 г.

Президентът Ердоган определя себе си като враг на лихвените проценти, тъй като според него те свиват икономическия растеж.

„Нямам нищо против независимостта на централната банка, но не мога да позволя правата на моя народ да бъдат отнети чрез лихвените проценти“, каза той в навечерието на заседанието на банката в сряда.

От началото на годината лирата поевтиня с около 14% спрямо долара, ударена и от по-силната щатска валута, и от помрачените нагласи след проваления преврат в Турция през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Айде сега и Четинкая да не стане гюленист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още