IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската борса отново е на червено

Доходността по десетгодишните турски облигации скочи до около 10% - най-високото ниво от два месеца

15:54 | 21.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последиците от провалилия се опит за преврат в Турция продължават да се отразяват негативно на фондовата борса в Истанбул. За четвърти пореден ден акциите са надолу, а основният индекс на борсата Borsa Istanbul 100 се срива с 3,8%. Така спадът от началото на седмицата възлиза на около 13 процента, предава Bloomberg.

Турската валута също преживява бурни времена. В нощта срещу четвъртък курсът на долара спрямо лирата се повиши до рекордно високата стойност от 3,0970 лири, но през деня бе отчетено леко отстъпление на американската валута. Към обяд 1 долар струва 3,0840 лири.

Анализаторите обясняват сегашния срив с две причини – обявяването на извънредното положение от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и понижението на кредитния рейтинг на страната от международната рейтингова агенция Standard & Poor's. Оценката на турския дълг е свалена от "ВВ+" на "ВВ" и е придружена от отрицателна перспектива. Това означава, че S&P предвижда да понижи още рейтинга на Турция.

„След опита за преврат може да очакваме период на засилена несигурност“, пояснява агенцията. Това може да накара инвеститорите да не влагат парите си в страната, смятат анализаторите на агенцията. 

По-рано друга водеща агенция - Moody's - постави кредитния рейтинг на страната в списъка за преразглеждане към понижение поради "необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се вземат предвид вече съществуващите проблеми в тези области".

S&P се опасява, че турските власти ще са затруднени да префинансират външните си задължения. Това е сериозен проблем, защото Анкара зависи в голяма степен от това финансиране, пояснява агенцията.

По-слаб рейтинг може да затрудни и оскъпи в бъдеще получаването на нови кредити от страната. Разпродажбите на турски облигации повишиха доходността по десетгодишните книжа до около 10% - най-високото ниво от два месеца. „Цари голямо безпокойство, що се отнася до това наложено извънредно положение“, пояснява Фатих Керещеци, стратег от HSBC.

В същото време цената за гаранциите срещу неизпълнение на пакет от турски облигации за 10 млн. долара се покачи с 10 хил. долара и вече възлиза на 298 хил. долара – най-високото ниво от пет месеца, обяви доставчикът на данни Markit. Тези разходи скачат с една четвърт след опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още