IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" получава разрешение за строеж на територията на Сърбия

Обемът на доставките на газ от Русия за Сърбия е нараснал с 8,8 на сто от 1 януари до 19 февруари 2019 г. в сравнение със същия период година по-рано

10:22 | 21.02.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

“Газтранс“, съвместното предприятие на руската „Газпром“ и сръбската държавна компания „Сърбиягаз“, е в процес на получаване на разрешение за започване на строителни работи по изграждането на отсечката на „Турски поток“ на територията на Сърбия от границата с България до Унгария, обявиха от „Газпром“ чрез прессъобщение след срещата на ръководителя на руската компания Алексей Милер със сръбския президент Александър Вучич, състояла се в Белград. 

Двете страни са отчели увеличение в износа на руски газ в Сърбия. По предварителни данни от 1 януари до 19 февруари обемът на доставките е нараснал с 8,8% в сравнение със същия период на миналата година. През 2018 г. "Газпром" е доставил в Сърбия 2,15 млрд. куб.м газ, което е с 1,2% повече, отколкото през 2017 г. (2,12 млрд. куб. м).

Въпросът за възможно удължаване на "Турски поток" до Сърбия беше един от ключовите на преговорите между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Вучич на 17 януари. Путин каза, че Москва е готова за подобен проект и може да инвестира около 1,4 млрд. долара в развитието на сръбската инфраструктура за прокарване през тази страна на разклонение от газопровода.

Предполага се, че сръбският участък от "Турски поток" ще тръгва от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош.

"Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
Стефчо
преди 5 години
агент Сашко е голям енергиен експерт, понеже знаел как да включи контакта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
Празнa ти е главата а също и стомасите на "великите" хора : "Россия шестой год подряд начинает с падения реальных доходов". По-голям dickhead от теб не съм имал честта да срещна, на тази земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Големите руски енергийни проекти - големото и дългогодишно празно плямпане на един празен човечец от... некъде там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Важното е фанфарите около потоците да се чуват. България и Австрия през своите председателства умишлено не направиха нищо за да урегулират газовия сектор, та да може Северен да напредне до точката на невъзврата и Турски да се документира. Румъния за един месец направи това. Резултата е че никой не знае окончателно ще стои ли наполовина празен СП-2, а за Турски това е задължително. Въпроса тук е колко вероятно ще ни глоби ЕК за неспазване на газовите директиви и какви други последствия ще има? И защо трябва да научаваме от руската преса че процедурата по Турски е обжалвана в КЗК от Атоменергоремнт(Ковачки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Vatman
преди 5 години
Голяма каша е тази статия... в заглавието се твърди, че е получила разрешение, а в текста пише, че е в процес на пълучаване... и не е ясно от кого трябва да получи такова... турски филм от ГДР е цялата работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още