Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

"Турски поток" получава разрешение за строеж на територията на Сърбия

Обемът на доставките на газ от Русия за Сърбия е нараснал с 8,8 на сто от 1 януари до 19 февруари 2019 г. в сравнение със същия период година по-рано

"Турски поток" получава разрешение за строеж на територията на Сърбия

Снимка: Ройтерс

“Газтранс“, съвместното предприятие на руската „Газпром“ и сръбската държавна компания „Сърбиягаз“, е в процес на получаване на разрешение за започване на строителни работи по изграждането на отсечката на „Турски поток“ на територията на Сърбия от границата с България до Унгария, обявиха от „Газпром“ чрез прессъобщение след срещата на ръководителя на руската компания Алексей Милер със сръбския президент Александър Вучич, състояла се в Белград. 

Още по темата

Двете страни са отчели увеличение в износа на руски газ в Сърбия. По предварителни данни от 1 януари до 19 февруари обемът на доставките е нараснал с 8,8% в сравнение със същия период на миналата година. През 2018 г. "Газпром" е доставил в Сърбия 2,15 млрд. куб.м газ, което е с 1,2% повече, отколкото през 2017 г. (2,12 млрд. куб. м).

Въпросът за възможно удължаване на "Турски поток" до Сърбия беше един от ключовите на преговорите между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Вучич на 17 януари. Путин каза, че Москва е готова за подобен проект и може да инвестира около 1,4 млрд. долара в развитието на сръбската инфраструктура за прокарване през тази страна на разклонение от газопровода.

Предполага се, че сръбският участък от "Турски поток" ще тръгва от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош.

"Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа.

/БТА/

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

4
 
10
 
5
Стефчо до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
агент Сашко е голям енергиен експерт, понеже знаел как да включи контакта.
12
 
3
 
4
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
Празнa ти е главата а също и стомасите на "великите" хора : "Россия шестой год подряд начинает с падения реальных доходов". По-голям dickhead от теб не съм имал честта да срещна, на тази земя.
3
 
13
 
3
Mavi Goz до: Стоян Петров
преди 1 година
Големите руски енергийни проекти - големото и дългогодишно празно плямпане на един празен човечец от... некъде там...
10
 
5
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Важното е фанфарите около потоците да се чуват. България и Австрия през своите председателства умишлено не направиха нищо за да урегулират газовия сектор, та да може Северен да напредне до точката на невъзврата и Турски да се документира. Румъния за един месец направи това. Резултата е че никой не знае окончателно ще стои ли наполовина празен СП-2, а за Турски това е задължително. Въпроса тук е колко вероятно ще ни глоби ЕК за неспазване на газовите директиви и какви други последствия ще има? И защо трябва да научаваме от руската преса че процедурата по Турски е обжалвана в КЗК от Атоменергоремнт(Ковачки).
3
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Голяма каша е тази статия... в заглавието се твърди, че е получила разрешение, а в текста пише, че е в процес на пълучаване... и не е ясно от кого трябва да получи такова... турски филм от ГДР е цялата работа...

Още от Централна и Източна Европа
Защо Армения и Азербайджан се бият за Нагорни Карабах?